Overslaan en naar de inhoud gaan

Brussel - Werken voor de vernieuwing van het gewelf van de Clovistunnel

We voeren werken (overdag, ‘s nachts, in het weekend) in meerdere fases uit, langs de Clovislaan

Locatie

Clovislaan 

Planning

Start: 14 oktober
End: 31 december 2020

We voeren werken in meerdere fases uit (overdag, ‘s nachts, in het weekend), langs de Clovislaan - het Ambiorixplein - Karel De Grotelaan.

Actualiteit van de werf

Waar zitten we momenteel in de planning? We bouwen een sokkel en een nieuwe dakplaat.

Van 9 december tot 13 maart - Werken overdag op weekdagen (van maandag tot vrijdag).  De werken beginnen rond 6.30u en eindigen rond 15u.

Van 14 maart tot 13 april - We plaatsen de nieuwe dakplaat. Door de week werken we enkel overdag, in het weekend werken we zonder onderbreking (van vrijdagnacht tot en met zondagnacht). We werken elk weekend behalve het weekend van 28 en 29 maart. 
 
Deze werken kunnen voor enige geluidshinder zorgen. Omdat we zware machines gebruiken kunnen de werken zorgen voor geluidshinder. Wij doen er alles aan om de hinder tijdens de nachten tot een minimum te beperken. 
 
 

Welke werken voeren we uit?

Om veiligheidsredenen moeten we meerdere dakplaten van de tunnel vernieuwen omdat die op het einde van hun levensduur zitten. Als deze noodzakelijke werken niet worden uitgevoerd, kunnen er stabiliteitsproblemen ontstaan en zou het wegverkeer in de bovenliggende straten op termijn kunnen gesperd worden. 
 

Wat zijn de verschillende fasen van deze werf?

  • Voorbereiding: van 14 oktober tot 15 november - Werken overdag op weekdagen (van maandag tot vrijdag)
  • Afbraak: van 16 november tot 8 december - Werken overdag op weekdagen en onafgebroken tijdens het weekend (vanaf vrijdag middernacht, tot zondag middernacht).
  • Bouw van de sokkel en de nieuwe dakplaat: van 9 december tot 13 maart - Werken overdag op weekdagen (van maandag tot vrijdag).
  • Plaatsing van de nieuwe dakplaat: van 14 maart tot 12 april - Werken overdag op weekdagen en onafgebroken tijdens het weekend (vanaf vrijdag middernacht tot zondag middernacht) en 24u/24 op paasmaandag 13 april. We werken niet in het weekend van 28 en 29 maart.
  • Werken voor de nieuwe nooduitgangen en coördinatie nutsbedrijven: van 14 april tot eind 2020 - Werken overdag op weekdagen (van maandag tot vrijdag).

Impact van de werken?

Gedurende de hele periode van de werken zal de Clovislaan niet toegankelijk zijn voor het gemotoriseerde wegverkeer en het openbaar vervoer. De straat blijft wel toegankelijk voor voetgangers. In samenspraak met de stad Brussel en de politie zijn er lokale omleidingen voorzien. 

Clovislaan werf

Impact op de mobiliteit in de laan.

Het treinverkeer is 8 weekends onderbroken:

  • 16-17 en 23-24 november
  • 30 november - 1 december
  • 7-8 december
  • 14-15 en 21-22 maart
  • 4-5 en 11-13 april

De NMBS heeft een alternatief transportplan uitgewerkt. 

De werken zullen zorgen voor geluidshinder (zowel overdag als ‘s nachts) tijdens de afbraak en plaatsing van de nieuwe dakplaat. Men moet tijdens de werken rekening houden met veel werfverkeer en in de straat geparkeerde werfwerktuigen.

Plaats en datum van de werken voor de afbraak en plaatsing van de nieuwe dakplaat :

Afbraak: van 16 november tot 8 december - werken overdag op weekdagen en tijdens het weekend vanaf vrijdag middernacht tot zondag middernacht. Plaats en datum van de werken:

Afbraak.

Plaatsing van de nieuwe dakplaat: van 14 maart tot 12 april - werken overdag op weekdagen en tijdens het weekend vanaf vrijdag, middernacht tot zondag middernacht, en 24u/24 op maandag 13 april. Plaats en datum van de werken:

Plaatsing nieuwe dakplaat.