Overslaan en naar de inhoud gaan

Melle - Gent Herelektrificatiewerken

We voeren momenteel vernieuwingswerken uit aan de spoorlijn L 50A (Oostende – Brussel-Zuid) tussen Melle en Gent.

Locatie

Tussen Melle en Gent langsheen de spoorlijn over een afstand van 8 km.

Planning

Begin: Augustus 2017
Eind: 2019

Welke werken voeren we uit ?

Wij voorzien herelektrificatiewerken van de bovenleidingen en de steunpalen tussen Melle en Gent (de funderingsbuizen, de bovenleidingspalen en de bedrading). Tijdens deze werken worden er proefsleuven gegraven, waarna vervolgens nieuwe funderingsbuizen en de bovenleidingspalen voor de bovenleidingen geplaatst worden. Vervolgens worden deze palen gebetonneerd en kunnen de nieuwe bovenleidingen bevestigd worden. Daarna breken we de oude bovenleidingspalen af.

Het gaat hier om een mobiele werf die begint t.h.v. de Geraardsbergsesteenweg in Melle en stelselmatig opschuift richting het station van Gent-Sint-Pieters.

Wat zijn de fases van de werken ?

Deze werken verlopen via volgende fases:

1) Proefsleuven worden gegraven

2) Nieuwe funderingsbuizen en palen voor de bovenleidingen worden geplaatst

3) Betonnering en bevestiging van deze palen

4) Afbreken oude bovenleidingspalen 

Vanaf 18 november 2019 breken we de oude bovenleidingspalen af tussen Gent en Melle. Deze werken omvatten het wegnemen van de dwarsbalken, afbranden van palen, wegschieten van de oude funderingen, afvoeren van de afbraakmaterialen, afwerken van het dienstpad en herstellen van het ballastbed. Vooral het wegschieten van de funderingen kan geluidsoverlast veroorzaken.

Overzicht werkplanning:

- 18-22/11: tijdens de weeknachten, ter hoogte van Kouterslag in Melle
- 22-25/11: continu tijdens het weekend, van aan de R4 tot aan de Achilles Musschestraat in Gent
25-29/11: tijdens de weeknachten, ter hoogte van de Kalverhagestraat in Melle
- 2-6/12: tijdens de weeknachten, ter hoogte van de R4 en de Kalverhagestraat in Melle
- 3-6/1 en 17-20/1: continu tijdens het weekend, van de Kalverhagestraat tot de Achilles Musschestraat
- Daarna worden de resterende constructies tussen de Achilles Musschestraat en de Hundelgemsesteenweg afgebroken. Een exacte timing hiervoor is momenteel nog niet duidelijk.

Om veiligheidsredenen vinden deze werken s nachts plaats en kunnen deze aanzienlijke geluidshinder met zich meebrengen. Wij doen er alles aan om deze hinder tot een minimum te herleiden.

Welke hinder kunt u ondervinden ?

We doen al het mogelijke om nacht- en weekendwerken zo veel mogelijk te beperken. Omdat we de sporen slechts beperkt buiten dienst kunnen stellen en omdat de veiligheid op elk moment verzekerd moet blijven, zijn deze jammer genoeg niet altijd uit te sluiten.

Tijdens de eerste fase, waarin de proefsleuven gegraven worden, verwachten wij een beperkte geluidshinder. Tijdens de tweede fase, waarin de buizen worden ingetrild en de palen worden gebetonneerd met behulp van een spoorkraan en een werktrein, verwachten wij wel een aanzienlijke geluidshinder.