Overslaan en naar de inhoud gaan

Educatief programma (6 - 12 jaar) 

Dit gratis programma richt zich voornamelijk tot personen die het thema van de spoorveiligheid aan bod willen brengen bij kinderen tussen 6 en 12 jaar oud (leerlingen, leden jeugdorganisaties, enz.)

Het bestaat uit een spel van de 7 families aangevuld met theorie over de spoorveiligheidsregels en spelboeken over spoorveiligheid.  Spelenderwijs ondervinden kinderen hoe ze zich in bepaalde situaties op en rond de sporen moeten gedragen en leren ze welke veiligheidsregels ze moeten naleven. 

Het spel van de 7 families van Infrabel 

Infrabel biedt een spel van de 7 families voor jongeren van 6 tot 12 jaar. Met dit kaartspel ontdekt je de jobs van Infrabel verdeeld in 7 grote families. Het doel? Verzamel zoveel mogelijk gezinnen en leer door het spelen. 

  • Duur: 20 minuten 
  • Spelers: 2 to 6 
  • Leeftijd: 6 to 12 jaar 
Bestel het spel  Het spel van de 7 families van Infrabel in pdf-formaat 

Kant-en-klare theorie 

Bij het spel zit ook een gloednieuw theoriepakket. Neem na ieder spel de spoorveiligheidsregels en belangrijke informatie samen met de leerlingen door.  

Download het theoriepakket

Spelboek over spoorveiligheid 

We hebben drie spelboekjes ontwikkeld, één voor elke leeftijdscategorie van het lager onderwijs. Bij elk spelboek zit een digitale handleiding.

Wat is zo’n spelboekje? 

Een spelboekje zit boordevol spelletjes en oefeningen. Zo leren de kinderen spelenderwijs wat ze wel en niet mogen in de buurt van de sporen.  

Drie boekjes? 

Inderdaad! We hebben drie afzonderlijke spelboekjes ontwikkeld, één voor elke graad van het lager onderwijs. 

De boekjes zijn aangepast aan de verschillende leeftijden van de kinderen: 

  • Eenvoudig taalgebruik en grote letters voor de eerste graad: bedoeling is om ook kinderen die nog leren lezen, wegwijs te maken in het boekje. 
  • Er is meer  tekst voor de tweede en derde graad. 
  • Oefeningen die zijn aangepast aan de vaardigheden van de leerlingen en afgestemd zijn op de onderwijsdoelen van elk jaar. De leerlingen oefenen de basisvaardigheden en leren tegelijkertijd nieuwe dingen over de spoorveiligheid. 
  • Er zijn oefeningen om in groep uit te voeren. 

Digitale leidraad 

Bij elk spelboekje zit een digitale handleiding voor de leerkracht. Ze bevat tips & tricks voor 3 lessen over de spoorveiligheid. Er wordt telkens verwezen naar de opdrachten in het werkboekje, en ze bevat ook heel wat extra foto’s, links naar filmpjes en geluidsfragmenten. 

Via de onderstaande links kan je de handleidingen downloaden. Je vindt de handleiding en de bijlagen telkens in dezelfde map .

Waar kan je onze leermiddelen bestellen?

Het spel van de 7 families, slachtoffer van zijn eigen succes, is momenteel uitverkocht. Aarzel niet om onze theoretische presentatie en de PDF-versie van het spel te downloaden om jongeren bewust te maken van spoorwegveiligheid. We heropenen het formulier van zodra we opnieuw stock hebben. Bedankt!

Wil je meer informatie of heb je specifieke vragen?