Overslaan en naar de inhoud gaan

Veiligheid boven alles

De veiligheid op het Belgische spoorwegnet is onze prioriteit. Daarom nemen we heel wat maatregelen rond de sporen en rusten we ons spoorwegnet uit met de modernste systemen. Met acties en campagnes geven we extra ruchtbaarheid aan de verschillende gevaren en oplossingen.

Ongevallen aan overwegen

De belangrijkste oorzaak van ongevallen aan overwegen? Dat is en blijft het niet respecteren van de wegcode. Levensgevaarlijk! 
We roepen alle weggebruikers op om altijd en overal te stoppen aan een overweg wanneer de rode lichten knipperen, de bel rinkelt en/of de slagbomen gesloten of in beweging zijn.

Spoorlopen

Het is verboden om op of langs de sporen te lopen. Vorig jaar vielen er vijf doden in die omstandigheden en raakten zeven mensen ernstig gewond. Naast de zware menselijke tol veroorzaakten de 614 gevallen van spoorlopen in 2020 95.943 minuten vertraging voor het treinverkeer, ofwel meer dan 4u vertraging per dag!

Kabeldiefstallen

Net als in de zomer van 2018 krijgen we ook nu te maken met een uitzonderlijke opstoot van kabeldiefstallen. Het spoornet wordt geteisterd door een of meerdere dievenbendes die de grote middelen inzetten om koperkabels te stelen.

Een veilig spoornet dankzij moderne technologie

Onze ambitie? Van het Belgische spoornet één van de veiligste van Europa maken. Daarom rusten we ons netwerk uit met de meest moderne veiligheidssystemen. Zo garanderen we de veiligheid van de reizigers.

Dankzij deze veiligheidssystemen kan een trein bijvoorbeeld nooit sneller rijden dan hij mag, en al zeker geen rood sein voorbijrijden.