Overslaan en naar de inhoud gaan

Veiligheid boven alles

De veiligheid op het Belgische spoorwegnet is onze prioriteit. Daarom nemen we heel wat maatregelen rond de sporen en rusten we ons spoorwegnet uit met de modernste systemen. Met acties en campagnes geven we extra ruchtbaarheid aan de verschillende gevaren en oplossingen.

Ongevallen aan overwegen

De belangrijkste oorzaak van ongevallen aan overwegen? Dat is en blijft het niet respecteren van de wegcode. Levensgevaarlijk! 
We roepen alle weggebruikers op om altijd en overal te stoppen aan een overweg wanneer de rode lichten knipperen, de bel rinkelt en/of de slagbomen gesloten of in beweging zijn.

Spoorlopen

Het is verboden om op of langs de sporen te lopen. Vorig jaar vielen er zes doden in die omstandigheden en raakten zeven mensen ernstig gewond. Naast de zware menselijke tol veroorzaakten de 649 gevallen van spoorlopen in 2022 213.409 minuten vertraging voor het treinverkeer, ofwel bijna 10 uur vertraging per dag!

Kabeldiefstallen

Net als in de zomer van 2018 krijgen we ook nu te maken met een uitzonderlijke opstoot van kabeldiefstallen. Het spoornet wordt geteisterd door een of meerdere dievenbendes die de grote middelen inzetten om koperkabels te stelen.

Een veilig spoornet dankzij moderne technologie

Onze ambitie? Van het Belgische spoornet één van de veiligste van Europa maken. Daarom rusten we ons netwerk uit met de meest moderne veiligheidssystemen. Zo garanderen we de veiligheid van de reizigers.

Dankzij deze veiligheidssystemen kan een trein bijvoorbeeld nooit sneller rijden dan hij mag, en al zeker geen rood sein voorbijrijden.  

Drone@Infrabel

Dankzij hun boordapparatuur verzamelen onze drones informatie voor onze teams om de staat van de spoorweginfrastructuur te controleren. Dit helpt ons om ons werk voor te bereiden en ons onderhoud te plannen.

Cyberveiligheid

Infrabel moet ervoor zorgen dat de IT-systemen te allen tijde beschikbaar zijn en alles in het werk stellen om dreigingen van cybercriminelen af te weren. Daarbij is het essentieel dat het treinverkeer verzekerd blijft.