Overslaan en naar de inhoud gaan
Overweg.

Ongevallen aan overwegen

De belangrijkste oorzaak van ongevallen aan overwegen? Dat is en blijft het niet respecteren van de wegcode. Levensgevaarlijk! 

We roepen alle weggebruikers op om altijd en overal te stoppen aan een overweg wanneer de rode lichten knipperen, de bel rinkelt en/of de slagbomen gesloten of in beweging zijn. Je veiligheid is heel wat meer waard dan de tijd die je denkt te winnen.

Veiligheid aan overwegen

We nemen liefst het risico aan overwegen helemaal weg. Daarom vervangen we overwegen - wanneer het kan - door een brug, een tunnel, een weg langs de sporen of een fietspad. Dat gebeurt steeds in nauw overleg met de lokale overheden en omwonenden. 

Via originele en doelgerichte campagnes zetten we ook in op sensibilisering van alle weggebruikers. Zo maken we aan iedereen duidelijk wat wel of niet kan langs de sporen.

Naar campagne

Sta nooit of te nimmer stil op een overweg!

Op sommige plaatsen, bijvoorbeeld aan rode lichten, een rondpunt, een bushalte ... kunnen er weleens files ontstaan. Wanneer automobilisten moeten aanschuiven tot voorbij een overweg verderop, kijken ze best goed uit dat ze niet midden op de overweg blijven stilstaan, want anders lopen ze het risico dat ze er vast komen te staan. Als de overweg dan dichtgaat om een trein te laten passeren, kunnen ze met hun auto geen kant meer op. 

Op bepaalde kritieke plaatsen brengen we nieuwe waarschuwingsborden aan om de automobilisten te wijzen op het mogelijke gevaar en om hen aan te zetten voorzichtig te zijn.

Sta nooit of te nimmer stil op een overweg!