Overslaan en naar de inhoud gaan

Elke dag werken we samen aan een veilig, kwalitatief en modern spoornet

Dat is onze bijdrage aan een duurzame mobiliteit voor de samenleving.

Een korte geschiedenis

Infrabel werd opgericht in 2005. We zijn dus nog een jong bedrijf. Onze onderneming ontstond bij de hervorming van de toenmalige Belgische spoorwegen om de vrije concurrentie mogelijk te maken. Maar onze geschiedenis loopt al veel verder terug in de tijd!

Duik in onze geschiedenis

Onze organisatie

We zijn actief in het hele land, wat zorgt voor een groot aantal werkzetels op verschillende locaties. Met maar liefst 9.500 medewerkers zweren we bij een efficiënte bedrijfsstructuur en een duidelijke taakverdeling.

Hieronder meer informatie over onze directies en ondersteunende departementen, Raad van Bestuur en onze dochterbedrijven.

Management

De gedelegeerd bestuurder is verantwoordelijk voor het dagelijks beheer van Infrabel. Hij of zij wordt bijgestaan door een uitvoerend comité. Dit comité bestaat uit de verschillende bestuurders aan het hoofd van de twee directies en de vier algemene diensten.

Benoit Gilson
Gedelegeerd bestuurder
Ann Billiau
Chief Client Officer
Christine Vanderveeren
Chief Financial Officer
Lucia Van Laer
Chief Strategy, Corporate & Public Affairs Officer
Jochen Bultinck
Chief Operations Officer
Eric Mercier
Chief Information & Communication Technology Officer
Nicolas Van Wijk
Chief Human Resources Officer
Marlene Klompenhouwer
Chief Procurement, Production & Supply Chain Officer

Raad van bestuur

We stellen nieuwe bestuurders pas aan als hun expertise complementair is met die van de medebestuurders. Samen vormen ze een raad met kennis van financiële en boekhoudkundige zaken, juridische kwesties, de transportsector, mobiliteit, human resources management en sociale relaties. Gelijke vertegenwoordiging is daarin belangrijk: minstens een derde van de bestuurders moet een vrouw zijn. En ook op taalvlak streven we naar gelijkheid.

 • Jan Cornillie, Chairman
 • Benoît Gilson, Gedelegeerd bestuurder
 • Pierre Provost, Bestuurder
 • Sylviane Portugaels, Bestuurder
 • Anne Sophie Gillain, Bestuurder
 • Bart Vandenberghe, Bestuurder
 • Brigitte Pinte, Bestuurder
 • Durkadin Yilmaz, Bestuurder
 • Virginies Wislez, Bestuurder
 • Herman De Bode, Bestuurder
 • Ruben Lecok, Bestuurder
 • Pier Eringa, Bestuurder
 • Karel Stessens, Bestuurder
 • Antoine de Borman, Bestuurder

Onze bedrijfsstructuur

We organiseren onze activiteiten in 2 directies en 4 algemene diensten. Elk van die entiteiten heeft zijn eigen specialisaties en verantwoordelijkheden.

Directies
Customer & Business Excellence
Asset management, Build & Traffic Operations
​​​​​​​Production, Procurement & Supply Chain

Ondersteunende diensten
Finance & Business administration
HR & organisation
Strategy & Corporate & Public Affairs
Information & communication technology

Zij zijn reeds klant bij ons

Als infrastructuurbeheerder verdelen we de capaciteit van het spoornet. Spoorwegondernemingen en transportondernemingen kunnen bij ons rijpaden voor reizigersvervoer en goederenvervoer kopen. Naast de NMBS, de operator verantwoordelijk voor het binnenlands reizigersvervoer, hebben we nog veel andere klanten.

In België is de spoorsector geliberalisserd. Capaciteitsreservering is dus toegankelijk voor elk bedrijf of elke groep van bedrijven die dat wenst. Enkel de opdracht van openbare dienst wordt tot 2033 exclusief toevertrouwd aan de NMBS.

Wie op het Belgische spoornet treinen wil laten rijden, moet eerst de nodige vergunningen en veiligheidscertificaten verkrijgen. Wens je goederen of reizigers te vervoeren op het Belgische spoornet, maar beschik je niet over de vergunning en het veiligheidscertificaat die een spoorwegonderneming dient te hebben? Als kandidaat-niet-SO kan je zelf rijpaden reserveren op ons spoornet. Daarvoor moet je een capaciteitsovereenkomst afsluiten met Infrabel. Je moet dan een spoorwegonderneming kiezen die beschikbaar is volgens de door jou bestelde rijpaden.
We begeleiden je graag in deze stappen.
Neem gerust contact op met ons team Account managers!

Projecten & realisaties

We bouwen vandaag al aan de mobiliteit van morgen. Zo verhogen we ineens ook de veiligheid, stiptheid en de capaciteit van ons spoorwegnet. Ontdek hieronder het fijne van onze grootste projecten en realisaties.

Netkaart van België

Het Belgische spoorwegnet bestaat uit 3.602 kilometer spoorlijnen. Daarmee zijn we één van de dichtst bespoorde landen ter wereld! Benieuwd naar waar al die sporen liggen?

Op zoek naar een specifiek(e) persoon of departement?

Al onze nuttige contacten verzamelden we op één pagina. Zo kom je de juiste persoon of instantie snel op het spoor.