Overslaan en naar de inhoud gaan

Onze inspanningen beloond met het Sustainable IT label

In de snel evoluerende digitale wereld van vandaag is duurzaamheid een sleutelwoord geworden. Bij Infrabel nemen we deze uitdaging serieus, met als knap resultaat het Label Duurzame IT. Een label dat onze toewijding aan duurzame IT-praktijken en het verminderen van de ecologische impact van onze digitale activiteiten benadrukt.

 

 

Hoe het allemaal begon? We nemen je even mee naar de start van ons Green ICT-avontuur. Digitale technologie heeft een enorme impact op het milieu, en daar wilden we bij Infrabel graag iets aan doen.

“Wat begon als een kleine werkgroep binnen het ICT-traineeship, groeide al snel uit tot een gemotiveerde community die focust op duurzamere digitale praktijken binnen ons bedrijf”, vertelt Karel De Meerleer, manager van de afdeling ICT Digital Business. “De collega’s die betrokken zijn bij dit verhaal, denken voornamelijk na over hoe we alle (ICT-)collega’s kunnen betrekken en bewustmaken van duurzamere digitale praktijken.”

Green ICT, een breed begrip

Wat dat concreet betekent, legt Florence Clauss, verantwoordelijke van Green ICT bij Infrabel, uit aan de hand van enkele voorbeelden. “Eerlijk… Green ICT is best een breed begrip. Het draait onder meer om bewustwording en educatie binnen de ICT-afdeling, onze digitale activiteiten zo milieuvriendelijk mogelijk te maken en het bedenken van slimme digitale oplossingen om andere directies duurzamer te maken.”

De inspanningen van het Green ICT-team zorgden er ondertussen voor dat Infrabel het Label Duurzame IT (niveau 1) wist binnen te halen. Een mooie erkenning voor het reeds geleverde werk. “Dit toont onze vastberadenheid om een rol te spelen in het verminderen van de ecologische voetafdruk en het waarborgen van duurzame digitale ontwikkeling”, benadrukt Florence.

Transversaal verhaal

Net zoals Rome niet in één dag werd gebouwd, is het niet vanzelfsprekend om onze doelstellingen in 1, 2, 3 te verwezenlijken. “Green ICT is een transversaal verhaal”, voegt Florence er nog aan toe. “Om tastbare resultaten te boeken, is samenwerking van alle collega’s binnen de ICT-directie van cruciaal belang.”