Overslaan en naar de inhoud gaan
Thuis.

Spoorlopen centraal thema in best bekeken Vlaamse serie Thuis 

Onze samenwerking met Thuis, de best bekeken tv serie in Vlaanderen, om te sensibiliseren rond spoorveiligheid gaat niet ongemerkt voorbij. In de aflevering van 19 juni zagen meer dan 1,2 miljoen kijkers hoe enkele hoofdpersonages betrokken raken bij een ongeval op een overweg nadat ze het rode licht en de gesloten slagbomen negeerden. Ook de nasleep van verzekeringen en schadeclaims komt uitgebreid aan bod.

Fictie en realiteit slaan handen in mekaar

De kans om meer dan 1,2 miljoen kijkers te wijzen op de desastreuze gevolgen van roekeloos gedrag op de sporen is een unieke gelegenheid die we niet mochten missen. In de aflevering van 19 juni zien we Joren, Stan en Boris het slechte pad op gaan. De jongeren spijbelen, zijn dronken en lopen over de sporen. Twee familieleden zoeken hen. Wanneer ze gespot worden, vluchten de drie jongens met hun fiets. Stan en Boris rijden een gesloten overweg over. Een trein is in aantocht en claxonneert. Joren, die wat achterop is geraakt, valt. De treinbestuurder doet een noodremming maar een aanrijding lijkt onvermijdelijk.

De opnames vonden plaats in het voorjaar. De ploeg van Thuis streek twee dagen neer in Jemeppe-sur-Sambre (Namen). We stelden een trein ter beschikking en zorgden ervoor dat alles in veilige omstandigheden kon gebeuren. De opnames werden in het geheim georganiseerd in Wallonië omdat niets van het scenario mocht uitlekken. Zowel de acteurs als de medewerkers achter de schermen waren zwaar onder de indruk van de kracht en snelheid van de trein.

Spoorlopen Thuis.

Gloednieuwe 360° VR-film om jongeren tot 18 jaar te sensibiliseren

Thuis is een enorme springplank om het grote publiek te sensibiliseren. Maar nog beter om te beseffen hoe gevaarlijk spoorlopen is, is het effectief aan den lijve ondervinden. We trekken daarom van september op ronde langs de secundaire scholen in België met een gloednieuwe VR-ervaring. We dompelen de jongeren via een speciale bril onder in een 360°-wereld waar overal wel iets gebeurt. Het verhaal speelt in op het scenario uit Thuis en we volgen dus opnieuw Stan, Joren en Boris.

Meldingen van spoorlopers en ongevallen aan overwegen stijgen

Thuis is natuurlijk fictie, maar spoorlopen is een dagelijkse realiteit. In België valt gemiddeld om de maand een dodelijk slachtoffer aan een overweg en om de week is er een ongeval omdat mensen de verkeersregels niet respecteren (het negeren van het rode licht, Sint-Andrieskruis, bel en slagbomen).

Tussen januari en mei dit jaar waren er 353 officiële meldingen van spoorlopen (voorlopige cijfers), een stijging van 11% ten opzichte van dezelfde periode in 2018. Daarbij vielen één dode en drie zwaargewonden. In de eerste vijf maanden van dit jaar waren er ook 21 ongevallen aan overwegen. Dat is een stijging van meer dan 23% in vergelijking met dezelfde periode in 2018. Vier mensen lieten hierbij het leven.

Grafiek overwegen.
Grafiek spoorlopen.