Overslaan en naar de inhoud gaan

Staatssecretaris Mathieu Michel bezoekt datacenter in Muizen

Op dinsdag 4 juli bracht Staatssecretaris voor Digitalisatie Mathieu Michel een bezoek aan ons datacenter in Muizen. Michel kreeg een rondleiding in ons gebouw en was danig onder de indruk.

Het datacenter van Muizen is het digitale hart van Infrabel. In het zwaarbeveiligde gebouw worden alle data met betrekking tot het spoor beheerd. Denk maar aan alle informatie die nodig is om treinen veilig te laten rijden, het GSM-R-netwerk, het interne communicatienetwerk, de app voor reizigers en nog tal van andere zaken.

Meest gecertificeerde datacenter van de Benelux

Het gebouw in Muizen is bestand tegen blikseminslagen en er werd zwaar ingezet op cyberveiligheid om te vermijden dat hackers het systeem zouden binnendringen. Uiterst veilig en betrouwbaar… Het is niet voor niets het meest gecertificeerde datacenter van de Benelux. Ondertussen huren zowel commerciële als publieke bedrijven ruimtes in ons gebouw. Van een positieve businesscase gesproken!

Tijdens het bezoek kreeg Mathieu Michel met zijn eigen ogen te zien hoe hard Infrabel inzet op spitstechnologie als glasvezel, 5G-netwerken en drones. Je zou het op het eerste zicht misschien durven te vergeten, maar het zijn allemaal zaken die de veiligheid van passagiers ten goede komen. Én waarmee we onze ecologische voetafdruk verkleinen.

Virtual reality-test

De projecten rond cybersecurity, tools voor het in realtime plannen van treinen en werken, tools voor het beveiligen van onze werktereinnen en sustainable ICT… Het kwam allemaal aan bod tijdens het bezoek. De staatssecretaris luisterde aandachtig en gaf meermaals aan onder de indruk te zijn van het datacenter en de ICT-activiteiten bij Infrabel.

Michel stak zelf ook de handen uit de mouwen. Hij mocht glasvezellassen en deed een virtual reality-test die Infrabel gebruikt bij het opleiden van medewerkers. Een test die de Staatssecretaris snel én met brio doorstond.

Blijven inzetten op nieuwe technologieën

Verder werden ook aankomende uitdagingen op het vlak van technologische vooruitgang besproken. Het spreekt voor zich dat we ook in de toekomst zullen blijven inzetten op nieuwe technologieën die onze werkzaamheden veiliger en performanter kunnen maken.