Overslaan en naar de inhoud gaan
Brusselse politierechtbank oordeelt over Buizingen.

Brusselse politierechtbank oordeelt over Buizingen

Bijna 10 jaar na de treinramp in Buizingen heeft de Brusselse politierechtbank een vonnis klaar. De treinramp kostte het leven aan negentien mensen. Voor hun familie en nabestaanden verlicht het vonnis de pijn niet. Wel is eindelijk een stap voorwaarts gezet in de gerechtelijke procedure.

Een zwarte dag voor het spoor

15 februari 2010 staat in ons geheugen gegrift als een van de donkerste hoofdstukken van de Belgische spoorweggeschiedenis. Op maandag 15 februari 2010 botste een P-trein CR E3678 van Leuven naar 's Gravenbrakel om 08.28 uur bijna frontaal tegen de IC-trein E1707 van Quiévrain naar Luik-Guillemins. Het ongeval kostte het leven aan 19 mensen, onder wie de treinbestuurder van de IC-trein, terwijl minstens 310 personen gewond raakten, van wie elf ernstig.

Vonnis van 3 december 2019 

De Brusselse politierechtbank heeft vandaag voor de treinbestuurder de eenvoudige schuldigverklaring uitgesproken. De NMBS krijgt een effectieve geldboete van 550.000 euro.

Infrabel krijgt een boete van 550.000 euro waarvan de helft met uitstel.

Voor de slachtoffers, hun naasten en alle betrokken partijen is het belangrijk dat bijna 10 jaar na de treinramp een stap is gezet in de gerechtelijke procedure.

Infrabel gaat de uitspraak nu analyseren.