Infrabel maakt er een prioriteit van om zijn energieverbruik met 25% te verminderen in verschillende domeinen. Eén van de belangrijkste projecten om energieverspilling tegen te gaan is de automatisch aangestuurde wisselverwarming.
70 meteostations
In het verleden deden we een beroep op de voorspellingen van het KMI. Samen met het lokale zicht op het weer waren dat de voornaamste criteria om de wisselverwarming te bedienen. Een proces dat in de voorbije jaren grondig door elkaar werd geschud.
Vandaag de dag doet Infrabel zelf weermetingen: verdeeld over 32 meteozones in heel België staan in totaal 70 meteostations. Die meten de luchttemperatuur en -vochtigheid onder thermometerhut, railtemperatuur en neerslag. Deze metingen worden opgeslagen in een database en worden door het KMI gebruikt om specifieke voorspellingen en radargegevens voor Infrabel in diezelfde database weg te schrijven.
Vervolgens kan de wisselverwarming worden aangestuurd. Door een zelf ontwikkeld slim algoritme wordt aan de hand van 25 criteria de ideale stand van de wisselverwarming berekend. Om te voorkomen dat we onnodig verwarmen, wordt een aparte berekening gemaakt voor alle 32 meteozones. Het ingenieuze systeem werd in 2022 geïnstalleerd en versneld uitgerold.
Enorme besparingen
De nieuwe benadering bewees onmiddellijk zijn nut, want zelfs bij negatieve temperaturen staat de wisselverwarming nu zowat de helft van de tijd uit. Toen het in december 2022 erg koud was, kon Infrabel in amper één week tijd een besparing van naar schatting 3,2 GWh (3,2 miljoen kilowattuur), omgerekend zo’n 500.000 euro, verwezenlijken. Het spreekt dus voor zich dat we hier in de toekomst nog meer de vruchten van zullen plukken!