Overslaan en naar de inhoud gaan
Green deal.

Op weg naar
een circulaire economie

Vanmorgen hebben wij een belangrijke stap gezet in het nemen van onze maatschappelijke en ecologische verantwoordelijkheid, meer bepaald in ons streven naar afvalvermindering. In bijzijn van minister Willy Borsus tekenden we voor "Green Deal Circular Purchases Wallonië".

Circulaire aankopen, wat zijn dat? 

In de logica van circulaire aankopen, of de circulaire economie zullen we:

  • de waarde van producten en materialen zo lang mogelijk behouden
  • het gebruik van afval en hulpbronnen tot een minimum beperken
  • de bestanddelen van een product dat het einde van zijn levensduur bereikt,  in de economische kringloop houden en steeds opnieuw gebruiken om waarde te creëren.

We gaan dus verder dan recycleren, want we recycleren telkens opnieuw, ook de onderdelen, en dat zo lang mogelijk.

Waar tekenen we voor? 

We tekenen dit engagement als aankoper. Binnen het half jaar zullen we een actieplan opmaken en een of twee proefprojecten van circulaire aankopen opstarten voor een periode van 3 jaar.

Kers op de taart

Door dat engagement aan te gaan, zullen we  deel uitmaken van een gemeenschap van deskundigen en gelijkgezinden, van wie we kunnen leren en met wie we goede voorbeelden zullen uitwisselen. 

Green Deal Circular Purchases

Green Deal Circular Purchasing in Wallonië is een initiatief van het Waals Gewest, in samenwerking met The ShiftUCM en UWE. De officiële lancering van de Waalse Green Deal vond plaats op 27 november in de Cercle du Lac, in aanwezigheid van Willy Borsus, vice-president van de Waalse Gemeenschap en minister van Economie.