Overslaan en naar de inhoud gaan
Tunnel Sint-Andries.

Sint-Andries - Vervangen overwegen

We wensen de overwegen in de Hogeweg (Jabbeke), Pastoriestraat (Brugge) en de Grote Moerstraat (Brugge) definitief af te sluiten en te vervangen door alternatieve infrastructuur.

Locatie

De overwegen in de Hogeweg (Jabbeke), Pastoriestraat (Brugge) en de Grote Moerstraat (Brugge).

Planning

Begin: Voorjaar 2021
Eind: Nog te bepalen

We investeren niet alleen in sensibiliseringscampagnes, maar ook in infrastructuurmaatregelen zoals het vervangen van overwegen. Het Belgische spoornet is één van de drukst bereden netten in Europa en telt vandaag 1.700 overwegen. Waar het kan, willen we zoveel mogelijk het aantal kruisingen tussen het trein- en wegverkeer verminderen. Dit komt niet alleen de veiligheid maar ook de stiptheid ten goede. 

Samen met de stad Brugge hebben we een alternatief uitgewerkt voor de overwegen Grote Moerstraat en Pastoriestraat in Sint-Andries (Brugge): de bouw van een wegtunnel mét voorzieningen voor zachte weggebruikers. Deze tunnel voor alle verkeer zal de bestaande overwegen (Grote Moerstraat en Pastoriestraat) definitief vervangen.

L50A

Deze overwegen liggen op de spoorlijn 50A (Brussel-Gent-Brugge-Oostende), één van de drukste spoorlijnen van het Belgisch spoornet.

Momenteel kan de trein overwegvrij rijden op deze lijn tussen Brugge en Brussel-Noord. De lijn 50A loopt na Brugge verder richting Oostende waardoor de overwegen tussen Oostende en Brugge een grote impact hebben op de stiptheid van het treinverkeer op deze spoorlijn. Daarom wenst Infrabel ook de laatste overwegen op deze spoorlijn te vervangen door ongelijkgrondse kruisingen.

L50A.

Waarom overwegen vervangen?

Hoe gingen we al te werk om een overweg te vervangen samen met de lokale actoren?

Hoe te werk?

Wat betekent dit nu voor de overwegen in de Grote Moerstraat en de Pastoriestraat?

Het realiseren van deze nieuwe wegtunnel, gelegen tussen de bestaande overwegen, komt niet alleen de veiligheid en stiptheid van het treinverkeer ten goede, maar zorgt voor een veilige infrastructuur voor het gemotoriseerd verkeer en ook voor de zachte weggebruikers.

Wat betekent dit?

Voor de voetgangers in de Hogeweg zal een trap voorzien worden, zodat zij vlot en veilig toegang hebben tot de tunnel.
De overwegen in de Grote Moerstraat en de Pastoriestraat zullen pas worden afgesloten, eens de nieuwe wegtunnel klaar is voor gebruik.
De wegtunnel is in totaal 8 m breed en voorzien van een apart en verhoogd voetpad van 1.8 m breed. Bovendien zorgt de tunnel voor een vlotte en veilige verbinding met de nabijgelegen recreatieve fiets- en wandelroutes. De fietsers kunnen gebruik maken van de rijbaan.

Verder verloop traject.