Overslaan en naar de inhoud gaan

Tienen - Spoordoortocht

We voeren werken uit aan de spoorinfrastructuur in de stationsomgeving van Tienen om enerzijds het comfort van de reizigers en anderzijds de exploitatiemogelijkheden te verbeteren.

Locatie

Stationsomgeving Tienen

Planning

Start: December 2013
End: Eind 2022

Welke hinder kunt u ondervinden ?

De werken in Tienen kunnen de volgende hinder met zich mee brengen:

  • Verplaatsing van het perron 4 in de richting van de Viaductstraat van eind 2016 tot eind 2018

  • Aanleg van tijdelijke toegangen tot het verplaatste perron 4: deze toegangen zullen mee met de voortgang van de werken verplaatst worden zodat het werfverkeer steeds gescheiden blijft van de riezigers.

  • Inname gedeelte reizigersparking (kant Leuven tegen de sporen voor de bouw van een nieuwe toegangstunnel tot de perrons).

  • Werftransporten via industriezone Grijpenveld

Welke werken voeren wij precies uit ?

  • Vereenvoudigen spoorinfrastructuur (minder wissels, seinen, perrons, …)

  • Stabiliseren taluds en onderbouw

  • Vernieuwen bovenleiding

  • Aanbrengen dienstpaden/spoortoegangen

  • Vernieuwen reizigersonderdoorgang

  • Verhogen perrons, toegang minder mobielen (opdracht NMBS)

Wat zijn de fases van de werken ?

September 2019:

Afwerking van de perrons 1 en 4. Zo komen er op deze perrons nieuwe schuilhuisjes en worden de perrons via toegangshellingen integraal toegankelijk voor minder mobiele reizigers, reizigers met bagage en kinderwagens.

Op perron 1 komen twee grote schuilhuisjes en een bijkomende afsluiting. Dit perron blijft tijdens de werken in dienst.

Het nieuwe perron 4 wordt verder afgewerkt. Hier komen ook twee grote schuilhuisjes, twee kleine schuilhuisjes en een aantal zitbanken. Dit perron krijgt twee toegangen zodat reizigers het perron rechtstreeks kunnen bereiken vanaf de parking en vanaf de bestaande onderdoorgang met fietsenstaling. Midden januari 2020 wordt perron 4 in gebruik genomen.

Najaar 2019:

Wij voeren nog bovenleidingswerken uit.

Na de uitvoering van deze werken beschikt het station over twee toegankelijke perrons voor de reizigers. De perrons 1 en 2, de luifels, de nieuwe onderdoorgang met toegangshellingen en het stationsgebouw worden in een volgende fase aangepakt.

Extra info

De stationsparkings bij het station Tienen worden vanaf 2 september 2019 betalend. Treinreizigers genieten van een voordelig parkeertarief en hebben een gegarandeerde parkeerplaats. De fietsenstallingen bij het station worden uitgebreid en overdekt om meer reizigers aan te zetten om met de fiets naar het station te komen.

Voor meer info: www.nmbs.be of tel. 02 528 28 28 (klantendienst NMBS).