Overslaan en naar de inhoud gaan
Aanrijding tussen goederentrein en locomotief in de haven van Antwerpen.

Aanrijding  in de haven van Antwerpen

In de haven van Antwerpen botsten donderdagmiddag een goederentrein en een losse locomotief.  Onze collega's stellen alles in het werk om zo snel mogelijk alles te herstellen. 

Het ongeval in de haven zorgt voor heel wat schade. Een treinbestuurder raakte gewond. De goederentrein bestond uit lege wagons. Door de botsing zijn enkele wagons naast de sporen terecht gekomen en gekanteld. De oorzaak is nog niet gekend.

De herstellingswerken zullen meerdere dagen duren. Momenteel is er geen treinverkeer mogelijk op de spoorlijn. Het gaat om een pure vrachtspoorlijn. Er zijn dus geen gevolgen voor passagierstreinen. Maar de lijn is een belangrijke verbinding voor de haven van Antwerpen. We bekijken of we het vrachtverkeer in de haven kunnen omleiden.

Onze collega's zetten alles op alles om zo snel mogelijk de spoorinfrastructuur te herstellen. Het vrachtvervoer in de haven zal de komende dagen hinder ondervinden van het ongeval.

Update 1

De wagons die niet beschadigd zijn, zullen vannacht worden weggesleept. Ook de beschadigde bovenleiding zullen we vannacht al wegtrekken. Daarna zullen er twee grote kranen komen om de locomotief, de gekantelde en beschadigde wagons te lichten.

Pas als de site vrij is kunnen we alles inspecteren en de schade exact opmeten. Daarna kunnen we starten met de herstellingen. Normaal vrachtverkeer is vermoedelijk pas terug mogelijk vanaf maandag 17 februari.

Update 2

Vriestemperaturen en weinig slaap maar onze collega's hebben de hele nacht doorgewerkt. We hebben de bovenleiding opzij geschoven om plaats te maken voor de kranen die de beschadigde wagons moeten lichten en bergen. Een moeilijke klus omdat we het verwrongen staal voorzichtig en veilig uit elkaar moeten halen. De bergingswerken kunnen vanochtend starten.

Een enorme dank je wel aan al onze collega's voor en achter de schermen voor hun fenomenale inzet!

Update 3

Samen met de haven van Antwerpen en verschillende andere betrokken partners hebben we gezocht naar alternatieven om het goederenverkeer door de haven van Antwerpen te loodsen. Zo kunnen de goederentreinen tijdens de werken toch op hun bestemming geraken.

Rechteroever:

  • Het noorden van de haven is tijdelijk bereikbaar via de bundels van Berendrecht en Zandvliet.
  • De Kanaaldokken zijn tot het einde van de werken bereikbaar via de Lillobrug die we tijdelijk opnieuw in dienst namen. De brug is vooraf opnieuw getest.

Linkeroever:

  • Treinverkeer dat geen gevaarlijke goederen vervoert, kan via de Kennedytunnel.
  • Treinverkeer van gevaarlijke goederen leiden we om via Mechelen en Gent.

De haven zal het volledige weekend open blijven voor het treinverkeer. We zetten extra personeel in om het verkeer in de haven in goede banen te leiden.

Normaal treinverkeer verwachten we vanaf 17 februari.