Overslaan en naar de inhoud gaan
Kabel.

Aantal kabeldiefstallen opnieuw gestegen

In 2018 werden op het hele spoorwegnet 315 kabeldiefstallen met impact op het treinverkeer opgetekend. Dit zorgt niet alleen voor grote hinder voor de reizigers, maar stelt ook onze technische ploegen zwaar op de proef.

Hoogste cijfer in 5 jaar

Na 5 rustigere jaren neemt het aantal kabeldiefstallen in 2018 weer toe. In totaal werden 361 diefstallen gepleegd, bijna één diefstal per dag dus. In 315 gevallen was er hinder voor het treinverkeer. Dit is 3 keer meer dan in 2017 (104 feiten). Deze sterke toename, waarschijnlijk het werk van één of meerdere georganiseerde bendes, veroorzaakt veel hinder voor de reizigers en stelt onze technische teams zwaar op de proef.

Er werden een 20-tal personen gearresteerd en voor een diefstal op 17 oktober werden 8 vermoedelijke daders aangehouden.

Jaarcijfers aantal koperdiefstallen.

Gevolgen voor het treinverkeer

Ongeveer 75% van de kabeldiefstallen vond plaats in Wallonië, vooral in de gerechtelijke arrondissementen Luik en Henegouwen. Dit komt onder meer door de lokale sociale en economische situatie en door de nabijheid van de Duitse en Franse grens, waardoor dieven sneller naar het buitenland kunnen vluchten. Brussel volgt met 17% en Vlaanderen met 8%.

Kabeldiefstallen per arrondissement.

Impact op stiptheid

Door de omvang en frequentie van het aantal gepleegde diefstallen, meer bepaald op de as “Brussel-Leuven-Luik”, heeft ook de globale stiptheid hier zwaar onder te lijden. Er werd in totaal 51.675 minuten gecumuleerde vertraging (of 2u20 per dag) door kabeldiefstal opgetekend. Dit is 10 keer meer dan het jaar voordien (5.191 minuten).

De totale tol van deze diefstallengolf wordt nog berekend, maar het prijskaartje loopt alvast in de miljoenen euro.

Aantal minuten vertraging door kabeldiefstal.

Volhouden en hopen dat drones soelaas brengen!

Als gevolg van ons “Nationaal Actieplan tegen Kabeldiefstallen” dat in juni 2013 in samenwerking met het gerecht en de politie van start ging, werden en worden maatregelen op ons net uitgerold, zoals het vervangen van koper door aluminium of het ingraven en verankeren van kabels in de grond om het dieven moeilijker te maken.

Gerichte politieacties en zwaardere straffen wegens vervolging voor "kwaadwillige belemmering van het verkeer" hebben ook geholpen om het gevoel van straffeloosheid te verminderen. Na een succesvolle test in november 2018, zouden we in de nabije toekomst graag bewakingsdrones willen inzetten. Drones zouden hoofdzakelijk (maar niet uitsluitend) kunnen worden ingeschakeld in de strijd tegen kabeldiefstal, op voorwaarde dat hiervoor een wettelijk kader wordt uitgewerkt.

Na deze nieuwe toename van het aantal kabeldiefstallen de jongste maanden, drukken we onze uitdrukkelijke dank uit aan alle betrokken partners voor hun volgehouden inspanningen!