Overslaan en naar de inhoud gaan
Zonnepanelen Bascoup.

Bascoup gaat voor groene energie!

Tegen het einde van dit jaar nemen we in Bascoup één van onze grootste zonnepaneleninstallaties in gebruik. Maar liefst 1.794 zonnepanelen zullen jaarlijks een capaciteit van 500.000 kWh leveren, genoeg om 110 tot 125 gezinnen een heel jaar van stroom te voorzien. De productie van groene energie vormt zo één van de pijlers van onze klimaatengagementen.

De start van de zomer betekent voor de site van Bascoup, in Chapelle-lez-Herlaimont, een belangrijke mijlpaal: op de daken van twee hallen komt een installatie van ongeveer 3.000 m2 zonnepanelen.
Bedoeling is dat de site op termijn de opgewekte groene energie gebruikt voor haar eigen energiebehoefte. En als het verbruik lager is (bv. in het weekend en op feestdagen), dan vloeit de overtollige stroom terug naar het elektriciteitsnet van Ores, zodat andere bedrijven of gezinnen er gebruik van kunnen maken.

Uit een haalbaarheids- en stabiliteitsstudie bleek de site van Bascoup uitermate geschikt voor dit project: op het enorme dak is er ruim plaats voor zonnepanelen en de site heeft hiervoor een geschikte elektrische installatie. De panelen beslaan ongeveer 50% van het totale dakoppervlak. Ze zijn in juli op het dak geïnstalleerd, maar zijn pas tegen eind dit jaar volledig operationeel.

Zonnepanelen Bascoup.

Infrabel gaat voor minder CO2

Door zonnepanelen te installeren, zetten we onze klimaatengagementen extra kracht bij. Onze inspanningen om onze CO2-emissies te verminderen vloeien immers rechtstreeks voort uit ons milieubeleidsplan en beogen onder meer bij te dragen aan de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (Sustainable Development Goals) van de Verenigde Naties.

In 2019 was ongeveer 68% van onze totale CO2-uitstoot afkomstig van ons energieverbruik. Er zijn twee manieren om onze uitstoot te verminderen: door elektriciteit efficiënter te gebruiken, en door groene stroom te produceren en/of aan te kopen.

Vorig jaar produceerden de zonnepanelen op onze sites 3% van de benodigde stroom voor deze sites. Dit was goed voor 472.965 kWh groene energie of 89 ton minder CO2-uitstoot. En dat is nog maar het begin...

Zonnepanelen Bascoup.

Andere sites volgen op de voet

Het zonnepanelenpark in Bascoup is vandaag weliswaar één van onze grootste dakinstallaties (565 kWp geïnstalleerd vermogen), ook elders ontstaan er gelijkaardige initiatieven. Zo lopen er nog twee andere projecten: in Charleroi (installatie reeds operationeel) en Klein-Eiland (installatiewerken aan de gang). Eenmaal afgewerkt zullen de drie sites samen goed zijn voor zo’n 722 kWp geïnstalleerd vermogen. Onze teams onderzoeken nu waar de komende jaren nog meer zonnepaneleninstallaties kunnen komen.