Overslaan en naar de inhoud gaan
Brandweeropleiding veilig werken in spoorwegomgeving.

Brandweeropleiding veilig werken in spoorwegomgeving

Zeven dagen lang organiseren we brandweeropleidingen om veilig te werken in de spoorwegomgeving. Meer dan 400 brandweermannen en -vrouwen zullen ze volgen. We organiseren de opleiding in nauwe samenwerking met het Federaal Kenniscentrum voor de Civiele Veiligheid, het Opleidingscentrum Brandweer Brussel, NMBS en andere spoorwegondernemingen.

Incidenten op de sporen zien we liever niet gebeuren. We kunnen ze ook niet uitsluiten maar we kunnen ons er wel grondig op voorbereiden. Een interventie in de spoorwegomgeving houdt specifieke risico's in voor de hulpverleners die ter plaatse komen.

We maken het concreet met een voorbeeld: De brandweer komt ter plaatse bij een bermbrand. Kunnen ze zomaar beginnen te blussen? Wat met de bovenleiding? Kan er nog een andere trein aankomen? Onze specialisten en die van de NMBS willen de hulpdiensten sensibiliseren en begeleiden. Daarom organiseren we specifieke opleidingen.

De opleidingen zijn een groot succes want bijna 400 brandweermannen en -vrouwen schreven zich in. Ook in 2017 en 2018 organiseerden we al gelijkaardige sessies. Alle opleidingsdagen zijn volzet, we bekijken of het mogelijk is om extra opleidingen te voorzien.