Overslaan en naar de inhoud gaan

De brug van Tilff is nu ook open voor fietsers en voetgangers

Na drie jaar hard werken is de nieuwe brug van Tilff officieel in gebruik genomen! Onder het bovenste deel, dat gebruikt wordt door het wegverkeer, bevindt zich nu ook een fiets- en voetgangersbrug. Met dit project geven we de zachte mobiliteit een duwtje in de rug!

Half juli werd de rechterzijde van de brug van Tilff door de overstromingen beschadigd, waardoor de voltooiing van het project, dat op 26 maart 2018 van start ging, vertraging opliep. Nu de schoonmaak- en elektriciteitswerken om het kunstwerk te herstellen, klaar zijn, kan er voortaan verkeer over de brug.

Veiligere zachte mobiliteit krijgt duwtje in de rug

Onder het bovenste deel, dat gebruikt wordt door het wegverkeer, kwam ook een fiets- en voetgangersbrug. De brug biedt de zwakke weggebruikers een veilige verbinding met het station van Tilff. Achter dit project schuilt een prachtige samenwerking tussen Infrabel, SPW (service public de Wallonie), de NMBS en de lokale overheden.

Philippe Henry, Waals minister van Mobiliteit: “De nieuwe fiets- en voetgangersbrug is een mooi voorbeeld van hoe we met ons mobiliteitsbeleid in Wallonië actieve en duurzame vervoerswijzen voor dagelijkse verplaatsingen aanmoedigen en een stuk gemakkelijker maken. Dat vergt een veilige en hoogwaardige infrastructuur die volledig geïntegreerd is in de omgeving. Het is ook van essentieel belang dat de verschillende vervoerswijzes op elkaar aansluiten, zoals hier het geval is met het station en het Ravel-netwerk die nu gemakkelijker bereikbaar zijn.”

Georges Gilkinet, federaal minister van Mobiliteit: “Ik weet dat de inwoners van de streek hard naar deze dag hebben uitgekeken. Met de opening van de nieuwe fiets- en voetgangersbrug van de brug van Tilff komt een einde aan een lang project. Het is heel goed nieuws dat voetgangers en fietsers, jong en oud, de Ourthe voortaan veilig kunnen oversteken en vlot op het Ravel-netwerk kunnen geraken. Vrijheid en veiligheid gaan namelijk hand in hand. Ik ben ook zeer blij dat Infrabel mee het idee heeft ondersteund om de rijweg te verdelen over de verschillende weggebruikers via de aanleg van hoogwaardige infrastructuur. Zo bouwen we mee aan een duurzamere mobiliteit voor iedereen.”

Globaal beleid voor de afschaffing van de overwegen

De aanleg van de nieuwe brug kadert in het globaal beleid dat Infrabel voert om zoveel mogelijk overwegen af te schaffen. De gloednieuwe brug vervangt niet alleen de oude, afgeleefde brug maar ook de overweg in de buurt van het station. In Esneux zijn er trouwens nog twee andere overwegen waar al bijzonder veel ongevallen zijn gebeurd en die Infrabel binnenkort zal afschaffen. Aan de eerste overweg, ter hoogte van een wegvernauwing op de Boulevard de Colonster, waren er sinds 2007 al 9 ongevallen te betreuren. Bij 3 ervan ging het telkens om een botsing tussen een trein en een voertuig, waarbij een zwaargewonde viel. Aan de tweede overweg in de rue de Sainval zijn er sinds 2007 tien incidenten gebeurd, hoofdzakelijk door voertuigen die door de slagbomen reden. Deze week zijn de voorbereidingswerken begonnen om deze twee overwegen af te schaffen.

Benoît Gilson, CEO van Infrabel: “Dit is een kleine stap voor de mens en een grote stap voor de multimodaliteit. Ik ben trots dat ik als een van de eersten de brug van Tilff te voet mag oversteken. Ik wil graag de ingenieurs en technici van Infrabel bedanken die aan dit lange, ambitieuze en complexe project hebben meegewerkt. Drie maanden na de overstromingen gaan mijn gedachten uit naar de slachtoffers van de ramp. Bedoeling was om ter ere van de opening van de brug een groot feest te organiseren met de inwoners. Uit respect voor de slachtoffers hebben we gekozen voor een bescheiden ceremonie. Toch geeft dit opmerkelijke bouwwerk reden tot optimisme, want het biedt een antwoord op de mobiliteits- en milieu-uitdagingen van morgen.”

Laura Iker, burgemeester van Esneux: “Met de opening van de fiets- en voetgangersbrug sluiten we een lang en complex hoofdstuk af. Na 20 jaar getalm en uitstel ging drie en een half jaar geleden de eerste spade voor de bouw van de wegbrug in de grond. Op 10 juni mocht ik de brug, een uniek kunstwerk in Wallonië, officieel inhuldigen. Nu kunnen de inwoners van Tilff en alle weggebruikers het eindelijk in zijn volle glorie bewonderen. Dit moderne kunstwerk staat in het teken van veiligheid, want het vervangt een overweg, en de zachte mobiliteit, want onder de wegbrug bevindt zich ook een fiets- en voetgangersbrug. Bedankt aan iedereen die heeft meegewerkt aan dit prachtige en heel geslaagde project.”