Overslaan en naar de inhoud gaan

DigiForm: een technologie ‘made in Infrabel’ die tot over onze grenzen weet te overtuigen

Innovatie hoeft niet spectaculair te zijn om ingrijpende veranderingen teweeg te brengen of om trots op te mogen zijn ... Neem nu DigiForm: een eenvoudig idee van onze collega's van Traffic Management, maar wat een radicale verandering op het vlak van de veiligheid en het beheer van het spoorverkeer!  Het project wist intussen ook al onze Duitse en Nederlandse collega's te overtuigen.  

Voor de uitvoering van hun werk moeten de seinhuizen heel wat informatie uitwisselen, niet alleen met de collega’s op het terrein, maar ook met de beheerders van de spoorinfrastructuren in de buurlanden. Het gaat dan onder meer over meldingen van spoorlopers, storingen of incidenten, de buitendienststelling van sporen of toelatingen om treinen opnieuw te laten vertrekken ... Allemaal ontzettend belangrijke informatie voor de veiligheid van het spoorverkeer.

Meer veiligheid, meer stiptheid, meer capaciteit ...

In 2018 beslisten we om komaf te maken met de papieren rompslomp bij alle procedures door alle communicatie van de seinhuizen en de veiligheidsformulieren te digitaliseren. Dat is de doelstelling van het project DigiForm dat hiermee naadloos aansluit bij de visie van ons ambitieuze strategisch plan Go! voor 2020-2024.

DigiForm is niet alleen bedoeld om naoorlogse procedures (telegrammen, telefoonoproepen om na te gaan of de bestemmeling het bericht wel degelijk heeft ontvangen en begrepen, manueel overschrijven van de berichten in de ‘telegramboekjes’ ...) te moderniseren, maar vooral om elk risico op fouten, onoplettendheid of tegenstrijdigheden te elimineren. De digitalisering zorgt met andere woorden niet alleen voor meer veiligheid, maar werkt ook tijdbesparend voor onze teams. Alsof dat nog niet genoeg is, verbruiken we er ook stapels minder papier door en verkleinen we onze ecologische voetafdruk.

Geen risico's meer op taalmisverstanden

DigiForm werd bedacht om de veiligheidsprocedures binnen onze seinhuizen te harmoniseren. Bovendien volstaat één muisklik om de informatie met DigiForm te versturen in de taal van iedere ontvanger.

Internationale uitstraling

DigiForm ging van start in 2018. De eerste fase van het project bestaat erin alle formulieren in de seinhuizen te digitaliseren, en loopt af in 2021. Op termijn (vanaf 2025) verdwijnt alle klassieke telefoonverkeer en verloopt alles digitaal.

We hebben nog heel wat werk voor de boeg, maar de feedback van op het terrein is alvast heel positief. En niet alleen van het personeel in onze seinhuizen, maar ook van onze buurlanden. Onze Nederlandse collega’s beslisten zelfs om onze technologie over te nemen. Ook Duitsland is van plan hun voorbeeld te volgen en daar loopt inmiddels een pilootproject. Ons team is bovendien reeds met andere infrastructuurbeheerders in gesprek.

Dit is een project met internationale uitstraling en betekent een knappe vooruitgang op het vlak van veiligheid… Een puike prestatie van het hele team achter Digiform, waarvoor we hen van harte feliciteren!