Overslaan en naar de inhoud gaan
Denderleeuw.

Grote spoorvernieuwingswerken in Denderleeuw

Van 1 tot 23 augustus werken de ploegen van Infrabel de klok rond om grote vernieuwingswerken uit te voeren in Denderleeuw. Het gaat om noodzakelijke werken op de spoorlijnen 50C en 50 richting Brussel. 10.000 dwarsliggers, 9 km bovenleiding, 17.500 ton ballast en 14 wissels worden vernieuwd. Om de hinder voor de reiziger zoveel mogelijk te beperken, heeft NMBS voor de volledige duur van de werken een aangepaste treindienst uitgewerkt. Tijdens het weekend is het treinverkeer onderbroken tussen Denderleeuw en Liedekerke en legt NMBS vervangbussen in.

Grote verjongingskuur

De huidige spoorweginfrastructuur in het station van Denderleeuw heeft het einde van haar levensduur bereikt, en is aan vervanging toe. Infrabel investeert meer dan 9 miljoen euro in de infrastructuur van dit belangrijk spoorknooppunt, om de veiligheid en stiptheid te verhogen. Na de werken kan de snelheid op de spoorlijn 50C richting Brussel verhoogd worden naar 90km/u.

Veel vliegen in één klap

Om snel en efficiënt te kunnen werken, en zo de hinder voor de reiziger te beperken, voeren we tijdens de zomermaand augustus zoveel mogelijk werken tegelijk uit op deze locatie. Naast de grote vernieuwingsoperatie van wissels, sporen, bovenleiding en seininrichting wordt ook de waterdichting van twee spoorbruggen (Kiekenborrestraat en Guido Gezellestraat) aangepakt. In een zone van 5km tussen station Denderleeuw en de Vertakking Sint-Katherina-Lombeek worden bovendien de dwarsliggers vervangen.

Er zal 7 dagen op 7, 24 uur op 24 worden gewerkt van zaterdag 1 tot en met zondag 23 augustus. Tijdens deze periode zal er op sommige momenten lawaaihinder zijn, zowel overdag als ’s nachts. Het is de bedoeling om de hinder, daar waar mogelijk, tot een absoluut minimum te beperken. Deze werken zullen in oktober volledig afgerond zijn.

Alternatieve dienstregeling

Als gevolg van de werken wordt vanaf 1 augustus tot en met 23 augustus het treinverkeer van en naar Denderleeuw aangepast. Het gaat zowel om de verbindingen tussen Denderleeuw en Brussel, Denderleeuw en Kortrijk als tussen Denderleeuw, Aalst en Gent. Tijdens het weekend kunnen er om veiligheidsredenen geen treinen rijden tussen Denderleeuw en Liedekerke. NMBS voorziet elk weekend een vervangende busdienst en een aangepaste dienstregeling. Tijdens de week blijft treinverkeer mogelijk, maar zal er een aangepast treinaanbod zijn. NMBS raadt haar reizigers aan hun reis goed voor te bereiden en vooraf de routeplanner te raadplegen. Daarop is de aangepaste treindienst reeds te zien. Voor meer informatie kunnen reizigers ook terecht op de website van NMBS of bij het station- en treinpersoneel.