Overslaan en naar de inhoud gaan
Herfstplan.

Klaar voor de herfst! 

Elke jaar is het in de herfst weer hetzelfde liedje: de bladeren die op de sporen vallen, klitten samen en vormen een glibberige laag, waardoor de treinwielen doorglijden. Om adhesieproblemen tegen te gaan en onze klanten een optimale dienstverlening te bieden, leggen we een speciale trein in.

Een betrouwbaar spoornet voor stiptere treinen

De treinwielen glijden door omdat ze onvoldoende grip hebben op de sporen. Hoe komt dit? Door de vochtigheid klitten de dode bladeren samen en vormen ze een glibberige laag op de sporen. Het is een fenomeen waarmee vooral treinen op spoorlijnen in heuvelachtige gebieden te maken krijgen. Dit kan de stiptheid van de treinen danig in het gedrang brengen. 
 
Vanaf half oktober leggen we speciale treinen, de zogenaamde “Sandite”-treinen, in die tweemaal per dag een mengsel van gel, zandkorrels en metalen korrels op de sporen spuiten. 
 

In samenwerking met de spoorwegondernemingen nemen we ook nog andere maatregelen. Zo leggen we ondermeer noodlocomotieven in en leren we de treinbestuurders hoe ze, door hun rijgedrag aan te passen, onvoldoende grip bij het remmen kunnen vermijden. 

Kaart van Belgie met de trajecten van de Sandite-treinen.

De trajecten van de Sandite-treinen