Overslaan en naar de inhoud gaan
Met François Bellot op bezoek in Ciney.

Met François Bellot op bezoek in Ciney

Op donderdag 12 maart brachten we samen met minister François Bellot een bezoek aan Ciney, waar zich één van de grootste spoorwerven in Wallonië bevindt. De vernieuwingswerken aan de spoorinfrastructuur in Ciney duren 4 jaar, de investering bedraagt ongeveer 30 miljoen euro.

 

Broodnodige werken

In februari 2019 startten wij samen met NMBS en dochteronderneming TUC RAIL met de volledige vernieuwing van de spoorinfrastructuur in het station van Ciney. Over een periode van 5 jaar vernieuwen we er 10 km sporen en elektrische installaties. 

De bovenleiding dateert uit de jaren '60 dus was aan vervanging toe.  Alle nieuwe sporen worden geherelektrificeerd.

De werken maken deel uit van de werken aan “As 3”, de volledige modernisering van de spooras Namen-Aarlen.

Ciney.

Safety first dankzij ETCS

De werken aan de spoorseininrichting in het station van Ciney betekenen een grote technologische sprong voorwaarts: we vervangen de elektromechanische technologie  door volledig computergestuurde technologie. De voordelen? Deze technologie is betrouwbaarder maar ook noodzakelijk om meer veiligheid te garanderen.

Computergestuurde seininrichting is namelijk essentieel voor de installatie van ETCS,  het« European Train Control System » . Dit veiligheidssysteem monitort de snelheid van de trein en grijpt in wanneer de treinbestuurder de seininrichting negeert. 

Vandaag hebben wij 25 % van de hoofdsporen van ons spoornet (ongeveer 1625km) uitgerust met ETCS. Dat maakt ons een voorloper in Europa. 

Ciney2.

In het belang van de reizigers

Om het Europees, automatisch veiligheidssysteem  (ETCS) te installeren, moeten we de afstand tussen de perrons en de wissels ten zuiden van het station vergroten.

In het station van Ciney worden de hoofdperrons ook verhoogd, om twee redenen:

  1. Om de reizigers vlot te laten in- en uitstappen.
  2. Om te voorkomen dat reizigers tussen de perrons de sporen oversteken. Wie de sporen oversteekt waar dat verboden is, riskeert een boete van minstens 300€. Dit roekeloze gedrag veroorzaakt jaarlijks veel ongevallen.

Onze ambitie in Ciney is groot : de reizigers een betrouwbare, veiligere en vlotte dienstverlening aanbieden en daarbij zo weinig mogelijk hinder veroorzaken op lijn 162 en in het station van Ciney.

ciney 3.