Overslaan en naar de inhoud gaan
Minder kabeldiefstallen in 2019.

Minder kabeldiefstallen in 2019

Na de kabeldiefstallenplaag in 2018, is het aantal kabeldiefstallen vorig jaar gedaald met meer dan 35%. Dit had een positief effect op de stiptheid: van 2u22 vertraging/dag in 2018 naar 42 min/dag in 2019.

Hogesnelheidslijnen doelwit nr. 1

Op het Belgische spoorwegnet waren er vorig jaar meer dan 200 kabeldiefstallen die een impact hadden op het treinverkeer. Henegouwen, Luik en Leuven zijn de gerechtelijke arrondissementen waar de meeste kabeldiefstallen plaatsvonden.

Vooral de hogesnelheidslijnen Brussel-Leuven-Luik (HSL2) en Luik-Duitse grens (HSL3) zijn “populair”. Bijna 1 op de 3 kabeldiefstallen gebeurt op een van deze 2 lijnen. In Henegouwen sloegen dieven 57 keer toe en dat verspreid over een tiental spoorlijnen.

Rekening houdend met de methode die de dieven hanteerden rond de hogesnelheidslijnen en andere spoorlijnen in de buurt van Luik, lijkt alles erop dat het hier gaat om de acties van een professionele dievenbende.

Kabeldiefstal1.

Minder kabeldiefstallen, minder vertraging

Vorig jaar vond 62% van alle kabeldiefstallen plaats in Wallonië, 29,5% in Vlaanderen (voornamelijk in het gerechtelijke arrondissement van Leuven) en 8,5% in het Brussels Hoofdstedelijke Gewest.

In 2019 werden in totaal 15.358 minuten vertraging geregistreerd door kabeldiefstallen (omgerekend 42 minuten/dag). In 2018 lag dat cijfer nog een pak hoger: 51.675 minuten (omgerekend 2u22/dag).

Kabeldiefstal2.

Initiatieven tegen kabeldiefstal

Na een piek tijdens de zomer (101 feiten tussen juni en september) is het aantal kabeldiefstallen in de Luikse regio sterk gedaald (27 feiten tussen oktober en december). Deze terugval viel samen met een grote politieactie in de regio.

Sinds de zomer van 2019 zijn wij ook een actief lid van de Belgian Civil Drone Council. Het doel van dit platform is om de wetgeving aan te passen zodat wij drones kunnen inzetten om onze spoorinfrastructuur te bewaken.

Kabeldiefstal3.