Overslaan en naar de inhoud gaan
graffitimuur.

Nieuw graffitikunstwerk op spoorviaduct in Berchem

Sinds maandag 13 mei is er een nieuw graffitikunstwerk te zien op een spoorwegviaduct aan het station van Berchem in de provincie Antwerpen. Het district Berchem en Infrabel sloegen hiervoor de handen in elkaar en strikten drie internationale artiesten met Antwerpse roots, waaronder Matthias Schoenaerts. Het nieuwe kunstwerk moet illegale graffitispuiters die de sporen oversteken, ontmoedigen.

Graffiti tegen spoorlopen

Het station van Antwerpen-Berchem is een knooppunt van spoorlijnen en wegen. De politie betrapt er regelmatig jongeren die de sporen oversteken om illegaal graffiti te spuiten. Dat is een dubbele overtreding. Infrabel en het district Berchem slaan de handen in elkaar om dit tegelijk aan te pakken. Het nieuwe graffiti-kunstwerk van internationaal bekende artiesten moet graffitispuiters die de sporen oversteken, ontraden.

Berchem verwelkomt al jaren professionele graffitikunstenaars met open armen en promoot zichzelf als het ‘walhalla voor streetart van Antwerpen’. Het aanbod aan graffitikunstwerken groeit almaar verder aan. Het district is voortdurend op zoek naar grijze muren die wat kleur kunnen gebruiken. Daar zorgde Infrabel dit keer voor.

Het maken van het kunstwerk valt samen met de vernieuwing van de tunnels op de spoorlijn 59 (Antwerpen - Gent) en de bruggen over de Antwerpse ring.

graffitimuur.

Antwerpse artiesten

Drie internationale artiesten met Antwerpse roots toveren op een steunmuur aan Berchem station een gezamenlijk graffitikunstwerk. Het gaat om The Art of Chase, Bué The Warrior en Zenith. Vooral de laatste zou een belletje kunnen doen rinkelen: Zenith is de schuilnaam van de Antwerpse acteur Matthias Schoenaerts, die alom bekend is in Hollywood. Hij maakte zowel in binnen- als in buitenland een 400-tal kunstwerken. Ook de andere twee hebben meer dan hun sporen verdiend met graffitikunst in onder meer Los Angeles en zelfs de modewereld.

De nieuwe graffitimuur komt op de steunmuur van het spoorviaduct in de buurt van het station Berchem, en heeft een oppervlakte van maar liefst 135m². In totaal zullen de kunstenaars zo’n 40-tal uur bezig zijn.

De nieuwe graffitimuur is dé blikvanger van de stationsbuurt én omstreken. Ze is goed zichtbaar vanop de trein en vanop de Posthofbrug, een van de belangrijkste toegangswegen tot Berchem. En de drukste fiets-o-strade (F1) van de provincie Antwerpen passeert deze plek.