Overslaan en naar de inhoud gaan
Robokids in de ban van onze knowhow.

Robokids in de ban van onze knowhow

Onlangs mochten we een groep jongeren tussen 8 en 14 jaar verwelkomen in het seinhuis in Charerloi. We lieten er hen kennismaken met de job van treinverkeersleider en leerden hun bewust worden van de gevaren die verbonden zijn aan het spoor en de spooromgeving.

Het zomerkamp "Robokids Academy", een initiatief van de vzw Réso die zich inzet voor maatschappelijke integratie en (her)inschakeling, wil jongeren warm maken voor nieuwe technologieën en programmeren. En hoe kan je dit beter doen dan door een bedrijf te bezoeken met technische beroepen?

Het bezoek vond plaats in een van onze seinhuizen in Charleroi. Het begon met theoretische inleiding over treinen, spooroverwegen en gevaren in de buurt van de sporen en eindigde met een bezoek aan het seinhuis. De jongeren gingen ook naar een simulatielokaal waar ze de kans kregen om fictieve treinen te controleren, net zoals een van onze bedienden dat tijdens zijn opleiding zou hebben gedaan.  Ze hadden een geweldige tijd!  Sélim, 8 en een half, vertelt: “Superleuk! Dit is echt de max, we leren van alles bij over treinen en hoe je treinen kan laten rijden. Als ik straks thuis ben, vertel ik mijn ouders meteen wat ik allemaal geleerd heb!

Emilie is dan weer enorm onder de indruk van de rol van treinverkeersleider: Ik vond het een heel leuk bezoek, ik heb veel bijgeleerd over treinen. Het lijkt me een ingewikkelde job met een grote verantwoordelijkheid!

Dit bezoek leerde de jeugdige deelnemers de link  leggen tussen hun kamp en de concrete toepassingen van nieuwe technologieën en toonde hen wat je daar in je job mee kan doen.  Dankzij dit project kunnen jongeren al een stapje zetten in de bedrijfswereld en er de concrete toepassingen  van nieuwe technologieën en de vele facetten van STEM-beroepen  (Science – Technology – Engineering – Mathematics) ontdekken. Achterliggende gedachte is dat bij jongeren het idee kan groeien dat ook zij op een dag een rol kunnen spelen in de nieuwe technologieënsector.

Robokids in de ban van onze knowhow.