Overslaan en naar de inhoud gaan
Safety First, zeker op vrijdag de 13e.

Safety First, zeker op vrijdag de 13e

Wij houden niet van ongeluksdagen. Daarom is bij Infrabel veiligheid absolute prioriteit.

Onder het motto “Voorkomen is beter dan genezen”, namen we dit jaar een hele reeks nieuwe maatregelen en gingen wij de baan op met opvallende sensibiliseringscampagnes.

Omdat gevaarlijk gedrag aan spoorwegen een probleem blijft

Door een studie naar het gedrag van mensen in de buurt van spoorwegen, weten we dat mensen het gevaar van hun gedrag slecht inschatten. De meest verontrustende cijfers uit de studie? Bijna de helft van de ondervraagden had de verkeersregels aan overwegen genegeerd de laatste zes maanden, 14% van de deelnemers deed in dezelfde periode aan spoorlopen, en meer dan drie kwart van de deelnemers zou de verkeersregels aan overwegen overtreden als ze daartoe de gelegenheid hebben.

Met de steun van de overheid, lanceerden we daarom “Railspect”, een nationaal actieplan om gevaarlijk gedrag op het Belgische spoorwegdomein aan te pakken. Het plan bestaat uit drie onderdelen: preventie, repressie en sensibilisering.

Het doel? Minder spoorlopers op het spoor en minder ongevallen aan overwegen.

Voor elke pijler een voorbeeld

  1. SENSILBILISERING

Jeroom Slagboom Een opvallende campagne waarbij we in de huid van ... een slagboom kropen. Zo gaven we een menselijk gezicht aan onze spoorinfrastructuur. Via hem vertellen we een verhaal vanuit het standpunt van “de slagboom” die zo vaak genegeerd wordt.

 

  1. PREVENTIE

Sta je in de rij? Hou de overweg vrij! Dit najaar lanceerden we waarschuwingsborden die bestuurders van voertuigen eraan moeten herinneren dat ze de overweg niet mogen oprijden als ze die niet in één keer kunnen oversteken. Want als de slagbomen naar beneden gaan, raak je ingesloten en is de kans op een aanrijding groot. De panelen worden momenteel aan 18 overwegen geplaatst.

 

  1. REPRESSIE

Wie niet wil horen, zal voelen. Voor zij die onbewust de regels overtreden, kan sensibilisering helpen. Maar voor wie erg bewust de regels aan hun laars lappen, helpt enkel repressie. In het najaar hielden we daarom 90 controleacties met Securail en de politie. Daarbij werd een totaal van 151 PV’s opgesteld.  

Volg onze inspanningen online en op sociale media en deel gerust met familie en vrienden. Sharing is caring!