Overslaan en naar de inhoud gaan
Ravel.

Sporen buiten dienst worden groene wegen voor de trage weggebruiker

Dankzij een nieuwe overeenkomst tussen ons bedrijf en het Waals Gewest breidt het RAVel-netwerk de volgende jaren uit met 90 km buiten dienst gestelde spoorlijnen! Onder andere op de L138, tussen Gerpinnes en het station van Châtelet. 

Op de lijn 138, op de zogenaamde dorsale wallonne, ontbrak nog een laatste puzzelstukje van 5,6 km. Vanuit Gerpinnes loopt een verharde weg, die overgaat in een met gras begroeid pad en uitkomt op een oude spoorlijn. De nieuwe overeenkomst biedt buiten dienst gestelde spoorlijnen een tweede leven. Ze worden opgenomen in het RAVel-netwerk als groene wegen voor de trage weggebruiker.

Wat is RAVeL? 

RAVel staat voor “Réseau Autonome des Voies Lentes”, een initiatief dat het Waals Gewest in 1994 uit de grond heeft gestampt. Het RAVel is een netwerk van groene wegen die worden aangelegd op jaagpaden en oude spoorlijnen. Ideaal dus voor een uitstapje met het gezin, een stevige wandel- of fietstocht, een ritje te paard of als skeelerparcours.

90 km meer RAVel

Andere lijnen maken het plaatje compleet: van Cuesmes tot Libramont, Trois-Ponts, Nijvel en Mariembourg. Het gewest staat in voor het beheer van 90 km oude spoorlijnen, verspreid over verschillende plaatsen (18 sites in het totaal). 

Op één lijn met onze opdracht

Meewerken aan het uitbouwen van een fietsnetwerk behoort ook tot onze opdracht van openbare dienst en ons beleid rond maatschappelijk verantwoord ondernemen.