Overslaan en naar de inhoud gaan
Hitteplan.

Stijgende temperaturen? Witte sporen!

Het is zomer! En dus de start van de technische warmte-inspecties op ons net. Onze medewerkers inspecteren elke centimeter spoor – over meer dan 6.000 km! - om na te gaan of de rails niet uitzetten door de warmte om te voorkomen dat een trein zou ontsporen. Dit jaar hebben we voor het eerst een deel van het spoornet wit geschilderd, omdat dit het licht beter weerkaatst en de beschilderde rails zo minder opwarmen.

Eén probleem, één oplossing

Het probleem is heel eenvoudig: het spoor bestaat uit rails (metaal), ballast (stenen) en dwarsliggers (in beton of hout). Al deze onderdelen slaan warmte op. 

Vaak is het op de sporen bijna 20° warmer dan daarbuiten. Dan zet het metaal uit en kunnen de rails loskomen van de spoorbedding. Of, in vaktaal: spoorslingering. 

Een ploeg moet dan ter plaatse komen om het spoorgedeelte te versnijden, korter te maken en opnieuw aan elkaar te lassen. Zovoorkomen we dat een trein zou ontsporen.

 Witte verf is een prima oplossing, want het verlicht het werk van onze teams die nu minder vaak moeten uitrukken om het spoor te herstellen.

Witte sporen.

Wit om de warmte te bestrijden

Met 1000 liter witte verf beschildert een speciale trein 14 km van onze sporen in de provincies Luik en Namen. De nieuwe methode bewees haar waarde al in Italië maar is een eerste test op ons netwerk. De verf reflecteert de zonnestralen en houdt de temperatuur van de sporen lager.

We behandelen "risicovolle" gebieden zoals :

  • Metalen bruggen, omdat de constructie nog heter wordt en dus de kans op vervorming van de rails groter is.
  • Bochten waar de dwarsliggers van hout zijn gemaakt. Hout is lichter dan beton en biedt minder weerstand tegen de trekkracht die wordt uitgeoefend door het uitzetten van metaal. In bochten oefenen de treinen ook meer kracht uit dan in rechte stukken.

Als de resultaten van de test positief zijn, kunnen we het uitbreiden. We zullen er dus aan moeten wennen dat onze sporen in de zomer een andere kleur krijgen. 

Onze prioriteit? Jouw veiligheid!

Onze collega's beschilderen de hele zomer lang meer dan 6.000 km spoor, om de veiligheid te garanderen, want jouw veiligheid is onze prioriteit.

Witte sporen.
Witte sporen.