Overslaan en naar de inhoud gaan
Boom.

Van kunstwerk tot Kunstwerk

Geïnspireerd door Belgisch kunstenaar Magritte maken drie leerlingen van de technische school in Boom een unieke borstwering voor een voetgangersbrug over het spoor.

Het afstudeerproject van Robbe, Ronald en Cédric is een mooi voorbeeld van hoe wij jongeren warm maken voor een carrière bij het spoor door samen het spoor veiliger maken.

Alles begint met een goed idee

Om onze bedrijfsprioriteit in lijn met de maatschappij vorm te geven, speelt collega Bart Sas  al een tijd met het idee om meer samen te werken met technische scholen. Wanneer blijkt dat een voetgangersbrug over spoorlijn 52 in Boom grondig aan vernieuwing toe was, gaat bij hem een lichtje branden. De Provinciale Technische School (PTS) in Boom ligt op minder dan 1 km van de brug!

De vernieuwing van de brug is cruciaal voor de veiligheid. Vroeger gebeurde het weleens dat vandalen voorwerpen, en zelfs fietsen(!), over de omheining van de brug smeten. Omdat onder de brug een bovenleiding hangt waar 3.000 volt spanning op staat, gaf dat meer dan eens ongewenst vuurwerk!

Voetgangersbrug Boom.

Robbe, Ronald en Cédric gaan de uitdaging aan

Op de Provinciale Technische School (PTS) ontwerpen en maken de leerlingen Lassen elk jaar een metaalconstructie. Op vraag van Infrabel buigen Robbe, Ronald en Cédric zich dit schooljaar over de nieuwe afschermingen van de brug.

De 3 jongens laten zich voor hun unieke afsluiting inspireren door niemand minder dan de surrealistische Belgische schilder, René Magritte. Ze integreren typische Magritte-elementen in hun ontwerp zoals duiven, silhouetten en bolhoeden.

Wij geven de jongeren het nodige technische advies en financiële hulp om hun project uit te werken.

Samenwerking PTS en Infrabel.

Een brug tussen scholen en bedrijfsleven

Het resultaat: een nieuwe frisse en kunstige veiligheidsafsluiting voor de voetgangersbrug ter hoogte van de Krekelenberg. Over de volledige lengte van de voetgangersbrug pronkt vandaag een unieke afsluiting. Niet alleen mooi om naar te kijken maar ook beter voor de veiligheid.

De afsluiting van Robbe, Ronald en Cedric is een voorbeeld van hoe we een brug slaan tussen school en bedrijfsleven, tussen theorie en praktijk.

Het project is een absolute win-win.

  • De leerlingen proeven van het professionele leven, krijgen carrière- vooruitzichten en voelen hoe zij iets kunnen doen dat impact heeft.
  • De leerlingen worden gewaar van de uitdagingen aan het spoor.
  • Wij kunnen hen wijzen op het belang van veiligheid en respect voor ons patrimonium.
  • Wij krijgen de kans technische profielen warm te maken voor een carrière aan het spoor.

Het is onze ambitie om naar de toekomst meer in te zetten op co-creatie om jongeren met technische achtergrond meer in contact te brengen met de wereld van het spoor. Het is geen geheim dat wij op zoek zijn naar knappe koppen met technische bagage!

Hier vind je onze huidige vacatures.

 

Boom kunstwerk.