Overslaan en naar de inhoud gaan
schapen.

Viervoeters begrazen onze spoorbermen

Sinds mei 2020 tref je een kudde schapen aan langs de hogesnelheidslijn in Herve. Op een bijzonder steil terrein weten deze wollige huurders als geen ander raad met onkruid. Op een 100% natuurlijke manier onderhouden zij onze bermen! Een nieuw project, goed voor de biodiversiteit.

Met dit “schapen”-project zijn we niet aan ons proefstuk toe. Het is wel een primeur voor Wallonië.

Ook de invulling van het project is uniek. Langs de hogesnelheidslijn in Herve verhuren we sinds kort een stuk grond van 1,5 hectare aan een plaatselijke schapenboer. De jonge enthousiaste herder hoedt er een twintigtal schapen van het  “Charmoise”-ras , een rustieke schapensoort.

Op maandag 15 juni kwam onze minister van Mobiliteit François Bellot in het gezelschap van enkele journalisten dit origineel initiatief met eigen ogen gadeslaan.

Ecologische begrazing, een praktische en ideale oplossing

Ecologische begrazing biedt heel wat voordelen. Omdat de steile hellingen van deze spoorberm moeilijk te bereiken zijn, is mechanisch maaien niet zonder risico’s. Ons bedrijf bakende de bermen eerst af met een omheining waarna het terrein tegen een kleine vergoeding wordt verhuurd. De schapen doen de rest... 

Deze operatie sluit aan bij onze ambitie om onze impact op het milieu zoveel mogelijk te beperken en ecologische samenwerkingsverbanden tot stand te brengen.  Een initiatief waarvan we hopen dat het navolging krijgt bij andere herders. Want het is zeker een win-win-win: voor de herder, voor Infrabel en voor het milieu!