Overslaan en naar de inhoud gaan
Une personne tenant un post-it sur lequel est écrit A.I.

We ontwerpen de toekomst

Herkenning door middel van artificiële intelligentie is geen sciencefiction meer of niet langer alleen voorbehouden aan internetgiganten. Vandaag de dag kan AI helpen bij het onderhoud van een performant en modern netwerk. En in de toekomst? Dan zal AI ook helpen om de veiligheid van onze medewerkers nog beter te waarborgen.

Van plaat tot bovenleiding, de catalogus van onderdelen die we gebruiken voor de veilige werking van ons netwerk is gigantisch. Onze collega's moeten uit duizenden objecten kiezen wat ze nodig hebben. De meest ervaren mensen hebben de catalogusreferenties uit het hoofd geleerd, zodat zij geen tijd meer verliezen met zoeken. Nieuwe collega’s krijgen daarentegen een lijst voorgeschoteld die voortdurend verandert.

Onze ICT teams maakten er werk van. Zou herkenning door middel van artificiële intelligentie het werkproces kunnen versnellen?

Herkennen van assets

Gewapend met een tablet of mobiele telefoon kan een collega nu een object of element in ons netwerk identificeren. In ons jargon spreken we over "asset". Doelstelling? Een asset onmiddellijk terugvinden in de catalogus. Het enige wat je nog moet doen is het direct in de interface te bestellen.

Om dat te kunnen moet artificiële intelligentie elk van die objecten leren herkennen. De AI krijgt van alle objecten meerdere foto's te zien. We “vertellen” haar welke de catalogusreferentie is van het object dat we toonden. Dankzij dat proces leert het systeem objecten onmiddellijk te herkennen, ongeacht de hoek waaronder je de foto neemt of de manier waarop je het onderdeel presenteert.

Artificiële intelligentie voor de veiligheid van de medewerkers

Maar we zijn niet alleen een netwerk. Het zijn ook de mannen en vrouwen die er elke dag werken. Alle bestaande veiligheidsprocedures staan al borg voor een zeer goed veiligheidsniveau. Technologische innovaties zullen ons in staat stellen om het nog verder te verbeteren.

Stel je voor dat je voor een machine staat. Die zal kunnen vaststellen of je de nodige veiligheidsuitrusting draagt die nodig is om de machine te mogen bedienen. Is dat niet het geval, dan zal zij je waarschuwen en zal je ze niet kunnen inschakelen tot je de juiste veiligheidsuitrusting draagt. Denk er eens over na: veiligheidsgordels hebben miljoenen levens gered sinds voertuigen ermee zijn uitgerust. Die technologieën zullen het op een dag mogelijk maken om de fysieke integriteit van onze medewerkers te garanderen.

Wij bouwen vandaag aan de mobiliteit van morgen door gereedschap te ontwikkelen dat nooit eerder is gezien, tenzij in de levendige fantasie van onze ingenieurs.