Overslaan en naar de inhoud gaan

Ook eerste schooldag voor Infrabel Academy !

Vanaf 1 september organiseert Infrabel Academy alle technische en niet-technische opleidingen zoveel mogelijk op de centrale campus Brussel-West. Dit ambitieuze project, dat door corona op halve kracht draaide, schakelt zo een flinke versnelling hoger.

We schrijven 4 januari 2021. Eigenlijk was dit de dag waarop Infrabel Academy haar eerste studenten over de vloer kreeg. Maar de officiële opening van het nieuwe opleidingscentrum volgde pas op 1 september, negen maanden later. “Tijdens de eerste maanden na de opening gingen op de campus enkel de essentiële opleidingen door, zo vertelt Lucien de Keersmaeker, manager Academy. Dankzij de versoepeling van de coronamaatregelen kunnen we de faciliteiten van ons opleidingscentrum nu ten volle benutten. Alle opleidingen gaan voortaan hier op een en dezelfde plaats door.”

Interdisciplinair

De campus is uitgerust met hergebruikt spoorwegmateriaal waarmee we reële situaties op het terrein simuleren. Het is een schitterend opleidingscentrum geworden dat alle opleidingen over de verschillende aspecten van de business van Infrabel samenbrengt onder een dak. “Bedoeling is dat het een echt interdisciplinair opleidingscentrum wordt," legt Jean-Marc Conrad, head of learning and development, uit. Terwijl sommigen aan het werk zijn in de bovenleidingen, zullen anderen praktische proeven in de sporen uitvoeren, of aan de seininrichting werken... De campus wordt een soort Infrabel in het klein waar collega's uit verschillende beroepsgroepen met elkaar in contact komen en van elkaar leren. En daarbij soms ook hun talenkennis zullen kunnen oefenen!”

"Tot nu toe vonden de praktijkopleidingen bijna uitsluitend op het terrein plaats," voegt Lucien de Keersmaeker eraan toe. "Aangezien het treinverkeer daar zo weinig mogelijk hinder van mocht ondervinden, was er vaak te weinig tijd voor de collega’s in opleiding om op hun eigen tempo te werken. Uiteraard blijven we ook in de toekomst nog oefeningen op het terrein organiseren, maar niet na eerst op de campus, waar alles 100% veilig gebeurt, te hebben geoefend. Iedereen mag daarbij fouten maken: dat is trouwens de beste leerschool!

Met een open blik op de wereld

Infrabel Academy is opgevat als een soort universiteitscampus en kijkt zo over de grenzen van Infrabel heen. “Een van de taken van de academie is een open blik op de buitenwereld te houden, zegt Jean-Marc Conrad. “Daarom hebben we contact opgenomen met universiteiten, hogescholen en tewerkstellingsdiensten, zoals de VDAB. Enerzijds zet onze spoorwegacademie onze spoorberoepen in de kijker om nieuwe collega’s aan te werven en anderzijds is het de bedoeling nieuwe mogelijkheden te creëren op het vlak van opleiding en innovatie.”

Bovendien zullen de colleges “Railway Technology”, die medewerkers van Infrabel al meer dan 10 jaar lang geven aan ingenieursstudenten van de VUB en de ULB, vanaf het academiejaar 2021-2022 ook op het lesprogramma van de //Academy staan.

Kortom, vanaf het nieuwe schooljaar is innovatie al wat de klok slaat op de campus. Dit is ook te merken aan de manier van lesgeven, want de traditionele manier van lesgeven heeft hier al lang plaatsgemaakt voor praktijkgerichte oefeningen.