Overslaan en naar de inhoud gaan

Internet of Things

LoRaWAN is een energiezuinig netwerkprotocol (een handleiding waarin staat hoe informatie van de ene naar de andere computer moet worden gestuurd) met een groot bereik. Daardoor kunnen we voorwerpen op batterij draadloos aansluiten op het internet binnen regionale, nationale of internationale netwerken. Met die oplossing beantwoorden we aan de kernbehoeften van het Internet of Things (IoT):  tweerichtingscommunicatie, de veiligheid van begin- tot eindpunt, mobiliteit en localisatie!

Via dit draadloze sensorennetwerk kunnen onze medewerkers communiceren in het gebouw waar onze IT-afdeling gevestigd is, niet ver van het station Brussel-Zuid. Zo hebben we op vier verdiepingen tientallen sensoren geïnstalleerd, waar ongeveer 500 mensen werken. Deze sensoren verzamelen voortdurend gegevens over de luchtkwaliteit, de temperatuur, de vochtigheid, het geluidsniveau en de aanwezigheid van personen in de vergaderzalen. Die data wordt gebruikt in de applicaties waarmee we het gebouw slimmer willen maken voor iedereen in het gebouw. Dankzij de eerste IoT-applicatie kunnen we de vergaderzalen optimaal afstemmen op alle medewerkers. In afwachting van positieve resultaten hopen we het netwerk ook in andere gebouwen te installeren. Meer nog, wie weet kunnen we met dezelfde technologie in de toekomst de volledige infrastructuur monitoren! 

​Dezelfde technologie die wordt gebruikt met sensoren die specifiek zijn voor de spoorwegen of hun omgeving, zal gebruikt kunnen worden om de infrastructuur te bewaken.