Overslaan en naar de inhoud gaan

Je veilige rit kan sporen van Infrabel bevatten

Wat we zien zijn spoorstaven, bruggen, tunnels en overwegen. Maar wat we niet zien, zijn alle installaties waarmee we de duizenden treinen die elke dag op ons spoornet rijden, in real time kunnen monitoren.

Om de veiligheid van alle spoorgebruikers te verzekeren, maken we gebruik van tal van innovatieve systemen en technologieën.

Wij zorgen ervoor dat de treinen blijven rijden!

Onze collega’s traffic controllers volgen en monitoren het treinverkeer, 24u/24, 7d/7. Vanuit 23 seinhuizen, zorgen ze voor een zo veilig en zo vlot mogelijk treinverkeer. In deze moderne en beveiligde gebouwen volgen ze iedere afzonderlijke trein op totdat die zijn eindbestemming heeft bereikt.

ETCS: een belangrijke bondgenoot

Dankzij het European Train Control System (ETCS), het Europees treincontrolesysteem, is de kans dat een trein door een rood sein of tegen overdreven snelheid rijdt, veel kleiner. Het spoornet is nu voor een derde uitgerust met ETCS, dat werkt met behulp van bakens in de sporen.

Bedoeling is om tegen 2025 het volledige spoornet uit te rusten met het treincontrolesysteem, maar elke stap is een belangrijke stap voorwaarts voor de veiligheid van het spoornet en de spoorgebruikers.

Meer info.

Vliegende technici

Dankzij onze drones kunnen onze collega’s inspecties uitvoeren op de infrastructuur om te anticiperen op mogelijke schade en de werken efficiënt te helpen voorbereiden.

Deze technologie zit nog in een ontwikkelingsfase, maar stelt onze collega’s, die zelf de drones besturen, in staat om plaatsen die moeilijk bereikbaar zijn van dichtbij te inspecteren. Bovendien levert het ook 3D-beeldmateriaal van uitzonderlijke kwaliteit.

Open Data

Sinds mei 2019 kan het grote publiek via ons Open Data-platform vrij gebruik maken van onze openbare data. Op dit platform vind je tal van statistieken over Infrabel (stiptheid, veiligheid, ...), maar ook data zoals de geolokalisatie van sporen en overwegen of historische brutodata over de stiptheid van de reizigerstreinen op ons spoornet.

Waarom een Open Data-portaal? We zijn ervan overtuigd dat we, door transparantie te creëren rond deze digitale data, de gebruikers aanmoedigen hiermee creatief aan de slag te gaan, waaruit nieuwe ideeën of onverwachte oplossingen kunnen ontstaan om de veiligheid en de stiptheid van het spoor te verbeteren.

Geen treinverkeer zonder datacenters

Infrabel beschikt over drie ultramoderne datacenters verspreid over heel België. In deze datacenters zijn 5.000 fysieke servers ondergebracht die dienen als opslagplaats voor de data en applicaties die nodig zijn om de treinen veilig te laten rijden.

Meer info. 

Lachen, je wordt gefilmd!

Een vijftigtal overwegen op het hele Belgische spoornet zijn uitgerust met nieuwe, technische camera’s. De camera’s zijn bedoeld om een storing (afgebroken slagboom, indringing op de overweg, obstakel …) te detecteren, om snel te kunnen reageren en te vermijden dat het treinverkeer geblokkeerd geraakt.

Aan de hand van de camerabeelden kunnen potentiële gevaren snel worden gedetecteerd en weten de collega's welk materiaal ze nodig hebben om de storing op te lossen. Voor de veiligheid en stiptheid van het treinverkeer is dit uiteraard een uitstekende zaak.

Onze technologie overtuigt ook Duitsland en Nederland

Het project DigiForm werd opgezet om alle communicatie en veiligheidsformulieren in de contacten vanuit en met de seinhuizen te digitaliseren. Deze tool werd ontwikkeld door en voor de collega’s. De enorme tijdwinst die DigiForm oplevert, wist de Duitsers en de Nederlanders te overtuigen om onze tool ook in hun land toe te passen.

Dit innovatieve project, volledig “made by Infrabel”, heeft een rechtstreekse impact op de veiligheid, stiptheid en capaciteit.

Voor meer veiligheid aan overwegen

Het negeren van een rood licht blijft de grootste oorzaak van ongevallen aan overwegen. Sinds 2020 worden onze overwegen geregistreerd in Waze, Flitsmeister en Coyote. De samenwerking met deze navigatiesystemen is bedoeld om het aantal ongevallen op overwegen te verminderen door de bestuurders van voertuigen via een waarschuwingssignaal te waarschuwen wanneer ze een overweg naderen.

Meer info.

Jobs waarin innovatie centraal staat

Bij Infrabel ontwikkelen we innovatieve en unieke oplossingen om een veilig spoornet te onderhouden en uit te bouwen ten dienste van de duurzame mobiliteit. Wil je meer weten over onze beroepen en jobaanbiedingen?