Overslaan en naar de inhoud gaan

Mortsel - Vervangen overweg Deurnestraat

Een veiliger en robuuster spoornet, daar streven we naar bij Infrabel. Dit doen we onder andere door het aantal overwegen in België sterk te verminderen. Samen met de stad Mortsel zijn we sinds enkele jaren in gesprek om een mobiliteitsalternatief voor de overweg “Deurnestraat” in Mortsel te onderzoeken.

Locatie

De Deurnestraat in Mortsel

Planning

Begin: 2027
Eind: Nog te bepalen
planning.

Concepten

Fietsverkeer

Concept Fietsverkeer.
  • Dubbelrichtingsfietspad aan de westzijde
  • Helling noord <4%
  • Helling zuid 5,75%

Auto- en vrachtverkeer

Concept auto- en vrachtverkeer.
  • Combinatie enkel- en dubbelrichting met extra aansluiting KMO langsheen spoor

Deelonderzoek ligging bushalte

  • Bushaltes gekoppeld aan plein hoppinpunt
Deelonderzoek bushalte.

Deelonderzoek helling voetgangersgebieden

Aangezien het fietspad aan de zuidzijde steiler is dan de ontwerprichtlijn van 5% kunnen het (toegankelijk) voetpad en fietspad aan de zuidzijde van de tunnel niet samenlopen in de scenario's waarbij het fietspad parallel aan de weg loopt.
 

  • Oplossing waarbij fietspad en voetpad aan verschillende hellingspercentages liggen.
Deelonderzoek helling voetgangersgebieden.

Voorkeursconcept (nog verder uit te werken)

Voorkeurconcept.

Niet-weerhouden concepten

Waarom geen tunnel om de verbinding te maken tussen Zilverbekelaan en Fruithoflaan?

We vervangen de overweg met een één op één alternatief en dat willen we zo dicht als mogelijk op de bestaande locatie houden. Er zijn allerlei redenen waarom we een totaaloplossing ter hoogte van de bestaande kruising van de Deurnestraat met de spoorlijn 27 willen houden waarvan de belangrijkste zijn:

  • Ter hoogte van de Zilverbekelaan / Fruithoflaan ligt de spoorlijn 25 (rechtstreekse snelle verbinding Brussel – Antwerpen) al gedeeltelijk verlaagd waardoor een autotunnel hier extra diep zou moeten worden uitgevoerd. Dit maakt dat zowel voor het comfort van de gebruikers als de kostprijs deze oplossing minder voordelig is.
  • Over de Deurnestraat lopen meerdere busverbindingen die ook halt dienen te houden aan de stopplaat Mortsel / Deurnestraat en aan vzw De Brug. Dit zijn haltes die niet (zonder omweg) kunnen worden bediend indien de kruising wordt verlegd naar de Zilverbekelaan / Fruithoflaan.
  • Aan de Deurnestraat dient sowieso een ongelijkgrondse kruising voorzien te worden voor de reizigers van de stopplaats Mortsel waardoor er dus dubbele infrastructuur moet worden voorzien hetgeen maatschappelijk moeilijk te verantwoorden is.
  • Door de insleuving van de spoorlijn 25 is er een pompgemaal aanwezig net ter hoogte van de Zilverbekelaan / Fruithoflaan waardoor deze installatie eerst zou moeten worden heraangelegd. Dit maakt dat deze variante hierdoor nog complexer is.

Waarom geen brug over spoorlijn 27 aan Deurnestraat?

De piste van een brug is om allerlei reden geen valabele optie voor de vervanging van de overweg in de Deurnestraat waarvan de belangrijkste zijn:

  • Door de aanwezigheid van de bovenleiding moet de onderzijde van de brug minimaal 6 meter boven het spoorniveau uitsteken. De te overbruggen hoogte is groter bij een brug dan bij een tunnel.
  • Door het groter te overbruggen hoogteverschil moet met storingsgevoelige liften gewerkt worden voor de toegang tot de perrons.
  • Ruimtelijke inpassing, de brug met haar aanloophellingen zou de zichtlijnen belemmeren voor de omwonenden.

Waarom spoorlijn 27 niet insleuven aan Deurnestraat?

De ingreep voor het insleuven is technisch onhaalbaar.
De sporen kunnen aan de noordelijke zijde maar beginnen te dalen van aan de vertakking Stadion, dat is het punt waar de spoorlijn 25 (rechtstreekse spoorlijn Brussel – Antwerpen) aantakt aan de spoorlijn 27 (trage spoorlijn Brussel – Antwerpen). Dit is ongeveer ter hoogte van de voetgangerstunnel aan de Roderveldlaan. De sporen kunnen maar dalen met een zeer zwak hellingspercentage (0.6%). De afstand van dit startpunt voor het insleuven van de spoorlijn tot aan de overweg Deurnestraat is te kort om op volle diepte te komen.
Dit kan ook ter plaatse van de Deurnestraat goed gezien worden aangezien de spoorlijn 25 ook nog niet op voldoende diepte is ter hoogte van de Deurnestraat terwijl deze ook vanaf de voetgangerstunnel begint af te dalen.
Dit maakt dat het insleuven van de spoorlijn, los van alle economische, procedurele en planningsmatige problemen, geen valabele optie is.

Van aan de vertakking Stadion en de voetgangerstunnel tussen de Roderveldlaan en de Spoorwegstraat (Antwerpen-Berchem) kan gestart worden met de afdaling naar de
Deurnestraat.

Indien de spoorlijn 27 zou worden verlaagd vanaf de vertakking Stadion dan dient er nog steeds een brug te worden voorzien over het spoor heen.

Wegenis Deurnestraat zit op niveau 16,95m TAW ter hoogte van de spoorlijn 25 en de omgeving zit op niveau 14,36m TAW ter hoogte van de Deurnestraat.
We zien dat de Deurnestraat ter hoogte van de brug over de spoorlijn 25 in een bult ligt en daarna afdaalt naar de spoorlijn 27.