Overslaan en naar de inhoud gaan
foto.

Stormweer? Zorg dat je tuinspullen goed vast gemaakt zijn! 

Het stormweer in België veroorzaakt jaarlijks problemen op ons spoornet. Wist je dat we in 2020 ongeveer 666 uur vertraging noteerden door de schade die het stormweer veroorzaakte? Duivelse vertraging! Een groot deel van deze schade kan vermeden worden door de hulp van alle omwonenden bij de sporen.

Het is niet zozeer de sterke wind zelf die de schade veroorzaakt, maar de verschillende spullen die op het spoor of in de bovenleiding belanden. Deze spullen komen vaak uit de tuin van de mensen die dicht bij het spoor wonen. Denk maar aan trampolines, afvalbakken, dekzeilen, tuinmeubelen en andere losse voorwerpen.

Hoe kan jij helpen?
Waarschuwt het weerbericht voor een storm of zware rukwinden? Woon je dicht bij het spoor? Help ons dan door de volgende aanbevelingen te volgen:
 

  • Zorg ervoor dat er niets uit de tuin kan wegwaaien: zet speelgoed, tuinmeubilair, trampolines en ander los materiaal op een beschutte plek. Maak ook zeker afdekzeilen goed vast!
  • Indien er een afvalophaling gepland staat, zet je afval zo laat mogelijk aan de straat en laat lege vuilbakken ook zeker niet buiten staan.
  • Heb je bomen in je tuin staan? Controleer de bomen regelmatig op loshangende takken en verwijder deze samen met andere losliggende takken uit de tuin.

Verspreid ook zeker het woord indien je omwonenden van het spoor kent!

foto.

Is er toch iets op de sporen gewaaid?

Loop nooit zelf op de sporen om weggewaaide spullen op te ruimen! Er kan altijd een trein aankomen. Neem daarentegen contact op met de hulpdiensten via het nummer 112 en zij doen het nodige om het treinverkeer stil te leggen en de spullen op te ruimen. Ook onze diensten komen zo snel mogelijk ter plaatse om het probleem op te lossen.

Bereid je tuin voor op stormweer en help ons!