Overslaan en naar de inhoud gaan

Veiligheid boven alles

De veiligheid op het Belgische spoorwegnet is onze prioriteit. Daarom nemen we heel wat maatregelen rond de sporen en rusten we ons spoorwegnet uit met de modernste systemen. Met acties en campagnes geven we extra ruchtbaarheid aan de verschillende gevaren en oplossingen.

Cijfers en oorzaken

Ongevallen aan overwegen

De belangrijkste oorzaak van ongevallen aan overwegen? Dat is en blijft het niet respecteren van de wegcode. Levensgevaarlijk! 

We roepen alle weggebruikers op om altijd en overal te stoppen aan een overweg wanneer de rode lichten knipperen, de bel rinkelt en/of de slagbomen gesloten of in beweging zijn. Je veiligheid is heel wat meer waard dan de tijd die je denkt te winnen.
 

Spoorlopen

Mensen die op of langs het spoor lopen om bijvoorbeeld een kortere weg te nemen, zijn de oorzaak van flink wat vertragingen. Het gaat om maar liefst 140.312 minuten per jaar, omgerekend gemiddeld meer dan 6 uur per dag. Het is nochtans simpel: spoorwegdomein is verboden terrein! Des te meer omdat je je leven op het spel zet met spoorlopen.

De spoorloper en de treinreiziger zijn niet de enigen die ernstige gevolgen kunnen ondervinden van dit gevaarlijk gedrag. De treinbestuurder krijgt de schrik van zijn/haar leven als die plots iemand op de sporen ziet en alle remmen moet dichtgooien.

Oplossingen en maatregelen

Veiligheid aan overwegen

We nemen liefst het risico aan overwegen helemaal weg. Daarom vervangen we overwegen - wanneer het kan - door een brug, een tunnel, een weg langs de sporen of een fietspad. Dat gebeurt steeds in nauw overleg met de lokale overheden en omwonenden. 

Via originele en doelgerichte campagnes zetten we ook in op sensibilisering van alle weggebruikers. Zo maken we aan iedereen duidelijk wat wel of niet kan langs de sporen.

Naar campagne

Beter spoorlopen voorkomen dan genezen

We steken de handen uit de mouwen om het aantal spoorlopers te verminderen. Zo plaatsen we (pro)actief:

  • struikelmatten die het door hun oneffenheid onmogelijk maken om het spoor over te steken;
  • omheiningen rond gevoelige zones;
  • verbodsborden aan de perronrand, die een ontmoedigend effect hebben;
  • camera's langs de sporen waarmee we spoorlopers kunnen opmerken.

Via onze verschillende sensibiliseringscampagnes maken we het grote publiek en specifieke doelgroepen bewust van de talloze gevaren en gevolgen van spoorlopen. Zo mikken we op een verandering in denken én doen.

Een veilig spoornet dankzij moderne technologie

Onze ambitie? Van het Belgische spoornet één van de veiligste van Europa maken. Daarom rusten we ons netwerk uit met de meest moderne veiligheidssystemen. Zo garanderen we de veiligheid van de reizigers.

Dankzij deze veiligheidssystemen kan een trein bijvoorbeeld nooit sneller rijden dan hij mag, en al zeker geen rood sein voorbijrijden.  

Ontdek onze veiligheidssystemen