Overslaan en naar de inhoud gaan

Jeroom Slagboom, de onzichtbare man van de overwegen

-

45 ongevallen aan overwegen met 7 dodelijke slachtoffers en 6 gewonden aan overwegen in 2019. Een recente studie toont aan dat het gedrag van mensen aan overwegen gevaarlijk blijft. Hoe kunnen we hen hiervan bewust maken? 

We hebben gekozen voor een niet-alledaagse insteek… Namelijk die van een slagboom aan een overweg. Als een echte persoon, met echte gevoelens, vertelt hij het bewogen verhaal van een slagboom die zo vaak vergeten en genegeerd wordt.

Ontdek het verhaal van Jeroom Slagboom.

“Een nieuwe dag, een nieuw begin. Nu is het aan mij. Maar overal waar ik ga of sta, lopen ze mij voorbij.” Aan het woord is Jeroom Slagboom. Hij geeft onze slagbomen aan de overwegen een gezicht.

De verkeersregels is en blijft oorzaak nummer 1 van ongevallen aan overwegen. Dit is levensgevaarlijk en vormt een groot probleem in onze samenleving. Samen met Jeroom roepen we iedereen op om de rode lichten en de slagbomen te respecteren en altijd waakzaam te zijn aan een overweg. 

In 2019 waren er meer ongevallen aan overwegen, maar minder dodelijke slachtoffers dan in 2018. Vooral in de havens is er een opvallende stijging:  17 in 2019 tegenover 10 in 2018. Dit is een erg zware balans. Daarom blijft Infrabel onverminderd inzetten op een verdere verhoging van de veiligheid aan overwegen via infrastructuurmaatregelen, sensibilisering en controleacties.

Wil je graag meer over weten over veiligheid aan overwegen? 

Hier vind je de balans van vorig jaar (2019) en meer informatie over hoe we het risico aan overwegen wegnemen.