Ook al is de piek van de corona crisis voorbij, we blijven waakzaam over ieders veiligheid. Onze collega’s verantwoordelijk voor innovatie stelden daarom een reeks hulpmiddelen op punt op basis van artificiële intelligentie en triangulatie (driehoeksmeting).
Een primeur voor Infrabel
We zijn één van de eerste bedrijven die dit soort van hulpmiddelen ter beschikking kan stellen van zijn personeel. Verschillende binnen- én buitenlandse bedrijven hebben al interesse getoond in onze innovaties.
Op maandag 25 mei kregen de minister van Mobiliteit François Bellot en nieuwsgierige journalisten een demonstratie van onze technologische oplossingen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.
Heroriëntatie van onderzoek
Al voor de coronacrisis onderzochten wij hoe we artificiële intelligentie kunnen aanpassen aan de noden en de specifieke risico’s gelinkt aan de uitoefening van spoorwegberoepen. Twee projecten stonden in de steigers:
- Het herkennen, door sensoren, van het dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen zoals veiligheidsbrillen of –handschoenen
- Een detectiesysteem voor gevaarlijke situaties zoals een technieker die in de sporen valt.
Door corona hebben we deze activiteit in een recordtempo geheroriënteerd en aangepast aan de noden van vandaag! Het herkennen van het correct dragen van een mondmasker heeft tijdelijk de detectie van het dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen naar de achtergrond verdrongen. En het detectiesysteem dat te weinig sociale afstand tussen twee personen kan bepalen, kon voortbouwen op de algoritmes die in ontwikkeling waren om een val in de sporen van een technieker te zien.
Hoe werken de AI–sensoren?
Stel je voor. Een eetzaal waar, onder normale omstandigheden, een dertigtal collega’s eten die verantwoordelijk zijn voor het onderhoud van onze spoorinfrastructuur. Door de coronamaatregelen is het aantal mensen toegelaten in de eetzaal beperkt tot 8. Daarnaast is het ook verplicht om tussen collega’s anderhalve meter afstand te bewaren.
Na enkele minuten klinkt een waarschuwingssignaal! Een sensor die permanent de ruimte scant, ontdekt een abnormale situatie: twee personen bevinden zich, misschien wel onbewust, op 1m15 van mekaar. Dit signaal spoort iedereen aan om zich voorzichtig op te stellen.
Iets verder, in de gang van een gebouw, is het enkel toegelaten om in één richting te wandelen. Zo moet je mekaar niet te dicht kruisen, wat het virus kan helpen verspreiden. Een sensor, gekoppeld aan artificiële intelligentie, kan mensen eruit pikken die geen mondmasker dragen. Het is zelfs in staat om te zien wanneer het mondmasker slecht gedragen wordt (bijvoorbeeld als de neus nog zichtbaar is boven het masker). Het systeem geeft dan ook de nodige veiligheidsaanbevelingen.
Hoe werken de UWB-zenders?
Twee techniekers zijn actief op een werf. Ze dragen beiden een polsband met UWB-technologie (Ultra Wide Band). Deze zendertjes kunnen heel nauwkeurig de afstand (tot op 10 cm) meten. Ze kunnen trillen, een hoorbaar signaal uitsturen of knipperen als de twee techniekers te dicht bij mekaar staan.
Beide innovaties vervangen de sanitaire veiligheidsmaatregelen niet. Ze zijn een extra, bovenop de bestaande richtlijnen. Ze worden enkel gebruikt met het grootste respect voor de wetgeving en de regels rond de gegevensbescherming GDPR (General Data Protection Regulation).
Gebeten door technologie en geïnteresseerd in een stage bij Infrabel? Surf dan naar onze website.