Jobat, Antwerp Management School en De Lijn hebben het charter “Baanbrekende Werkgever 2021” gelanceerd. Bedoeling van het charter is de ondernemingen aan te zetten een nieuw, mensgericht mobiliteitsbeleid te promoten. Als essentiële schakel in de duurzame mobiliteit in België tekent ook Infrabel present!
We kiezen massaal voor groener vervoer
Het thema duurzame mobiliteit ligt ons uiteraard na aan het hart. Eerst en vooral, omdat het deel uitmaakt van ons DNA. Bovendien zijn we bij Infrabel al lange tijd begaan met het welzijn van onze medewerkers en voeren we een duurzaam mobiliteitsbeleid.
Meer dan de helft van onze collega's komt met de trein naar het werk, en dat is niet niets! We moedigen hen ook aan om alternatieve vervoerswijzen te gebruiken, zoals het openbaar vervoer, de fiets of autodelen. Bovendien biedt onze vloot van 2.000 dienstvoertuigen ons een hefboomeffect om onze CO2-uitstoot te verkleinen, bijvoorbeeld via het gebruik van elektrische wagens.
Werkgevers die “het verschil willen maken”
Daarom hebben we beslist om onze schouders en onze handtekening te zetten onder het charter “Baanbrekende Werkgever 2021", gelanceerd door Jobat, De Lijn en Antwerp Management School. Tot nu toe willen reeds meer dan honderd werkgevers een inspiratie of de motor zijn voor een duurzame mobiliteit...
Het charter steunt op drie pijlers: minder onderweg zijn, mensgericht hybride werken (thuiswerken combineren met werken op de gebruikelijke werkplaats), en slimmer en groener onderweg zijn.
Thuiswerk stimuleren
Deze prioriteiten zijn ook de onze! Naar aanleiding van de lancering van het charter, gingen Benoît Gilson, onze CEO, en Edith Jonkers, verantwoordelijke Interpersonal Relations Management, in een speciaal dossier in de weekendbijlage van De Standaard op 21/11 hier dieper op in. (Lees hier het volledige dossier)
Op 28 november besprak Benoît Gilson deze onderwerpen ook in een thematisch dossier gewijd aan duurzame mobiliteit in Références, het dagelijkse supplement van Le Soir (Lees hier het volledige dossier).
Hybride werken is een onderwerp dat steeds populairder wordt. Sinds 2017 kunnen bepaalde medewerkers thuiswerken. Voor Infrabel betekende dat een grote revolutie. Door de coronacrisis ontdekten nog veel meer collega’s de voordelen van telewerken.
Als spoorwegbeheerder is Infrabel een drijvende kracht achter duurzame mobiliteit. Ze stelt ons voor heel wat inspirerende uitdagingen. Wie weet, kunnen we met onze aanpak ook anderen ertoe aanzetten één van de “werkgevers die het verschil maken”, te worden?