Overslaan en naar de inhoud gaan

GEN Watermaal-Bosvoorde - spoorwerken en kunstwerk

In Watermaal-Bosvoorde worden twee extra sporen aangelegd. Deze zullen door de toekomstige GEN treinen gebruikt worden. We hebben dus haar spoorwegbedding verbreed en haar infrastructuur aangepast.

Locatie

Tussen de Bundersdreef en de Ooienstraat

Planning

Start: Maart 2018
End: 2025

Welke werken voeren me momenteel uit?

Vooraleer de werken van burgerlijke bouwkunde verder te zetten moeten we de sporen van de spoorweg verplaatsen. Er moeten inderdaad bepaalde constructies worden aangelegd op de plaats waar nu de sporen liggen.

 • De werken aan het spoor en de signalisatie (kabels en goten) zijn nog steeds aan de gang. Aan de signalisatie zal gewerkt worden tot februari 2020 en aan het spoor tot begin 2021.
 • De bovenleidingsportalen van het GEN zijn allemaal geplaatst.
 • In het najaar worden de bovenleidingen tussen Boitsfort en Groenendaal in het Zoniënwoud vernieuwd.

Wat zullen deze GEN-werken in Watermaal-Bosvoorde voor u betekenen?

Dankzij de GEN-werken in Watermaal-Bosvoorde is het gemakkelijker Brussel in en uit te rijden. Op termijn zal er voor de reizigers een ruimer aanbod zijn van treindiensten in een straal van 30 kilometer rond Brussel (gemiddeld 4 treinen per uur tijdens de piekuren).

De lijn 161 doorkruist het Zoniënwoud en komt dan in het hart van de gemeente Watermaal-Bosvoorde. Infrabel heeft in Watermaal-Bosvoorde het GEN-project uitgewerkt zo dat twee verschillende omgevingen mooi in elkaar overvloeien, met aanpassingen die de kans bieden:

 • aan fauna en aan de voetgangers om de spoorweg veilig over te steken
 • aan de buurtbewoners om te genieten van een nieuw park en groenvoorzieningen op de overdekte sleuf tussen de Archievenstraat en de Van Becelaerelaan

Wat zijn de volgende stappen?

Wanneer de sporen verplaatst zijn kan het laatste deel van de werf van burgerlijke bouwkunde worden gelanceerd en de volgende werken beëindigd:

 • de tweede helft van de overdekte sleuf tussen de Vliegend Hert- en Sprinkhanenlaan
 • de nieuwe perrons van de halte van Bosvoorde en de definitieve toegangen naar die perrons 
 • de brug van de Elandstraat
 • de onderdoorgang, de geluidwerende muur en de landschapshelling van het station Watermaal
 • de installatie van geluidwerende muren
 • de onderdoorgang in het verlengde van de weg van het Zoniënwoud

De tweede fase van de burgerlijke bouwkunde start in 2021 en eindigt in 2023.

 

  Wat is er al gebeurd?

  In de eerste fase van de GEN-werf te Watermaal-Bosvoorde werden de werken van burgerlijke bouwkunde uitgevoerd in een bosrijke en stedelijke zone. In het hart van de gemeente heeft Infrabel een geluidwerende constructie aangelegd aan elke kant van de sporen.

  Infrabel heeft ook de kunstwerken aangepast en het spoorwegdomein ingericht in het Zoniënwoud. Deze werken waren nodig om de spoorbedding te verbreden en hebben geleid tot een situatie waarbij de fauna en flora in de omgeving werden gerespecteerd.