Overslaan en naar de inhoud gaan

Melsele - vervanging overwegen en aanleg fietssnelweg

De directe omgeving van de spoorlijn tussen de stations van Beveren en Melsele zal de komende jaren een heuse metamorfose ondergaan.  We zullen de overwegen vervangen door een volwaardig mobiliteitsalternatief. De provincie Oost-Vlaanderen en de gemeente Beveren werken momenteel een missing link weg voor de fietssnelweg tussen Gent en Anwerpen.

Locatie

Alle overwegen in Melsele op de spoorlijn Gent-Antwerpen

- Gentstraat

- Appelstraat

- Beekmolenstraat

- Pauwstraat

Planning

Begin: Eind 2018
Eind: 2030

Welke werken voeren wij precies uit ?

We zullen de bestaande spoorwegoverwegen in de Gentstraat, de Appelstraat, de Beekmolenstraat en de Pauwstraat stapsgewijs vervangen door veilige en volwaardige mobiliteitsalternatieven.

Waarom voeren wij deze werken uit ? 

Waar mogelijk vervangt Infrabel overwegen door mobiliteitsalternatieven, steeds in nauw overleg met de lokale overheden.  Het vervangen van de kruisingen tussen het trein- en het wegverkeer komen niet alleen ieders veiligheid, maar ook de stiptheid van de treinen, de onderhoudsinterventies en de leefbaarheid ten goede.  Ook voor fietssnelwegen vormen kruisende wegenissen en overwegen een veiligheidsprobleem. De aanleg van de fietssnelweg in Beveren (Melsele) is dus het ideale moment om de lokale mobiliteit in een ruimer kader te herevalueren, te heroriënteren en klaar te stomen voor de toekomst.

In welke fases ?

De vervanging van de overwegen in Melsele zal in drie fases gebeuren.

Fase 0: Korte termijn: eind 2018

  • Op korte termijn zal de overweg in de Gentstraat enkel nog gebruikt kunnen worden door voetgangers en fietsers, dit bij het in gebruik nemen van de fietssnelweg langs het spoor. De overwegbekleding van de overweg Appelstraat wordt vernieuwd en verbreed omdat deze overweg tijdelijk meer gemotoriseerd verkeer zal verwerken.