Overslaan en naar de inhoud gaan

Modal shift

Duurzaam goederenvervoer

Goederenvervoer is verantwoordelijk voor bijna 10% van de totale CO2-uitstoot in Europa. 75% van deze goederen worden over de weg vervoerd. De negatieve impact op onze planeet en onze maatschappij is enorm. Denk maar aan klimaat- en luchtvervuiling, verkeersdoden, overvolle snelwegen… Tijd voor verandering. Tijd voor een oplossing die duurzaam en langdurig is. Tijd voor de modal shift.

Wat is de modal shift?

De modal shift is de keuze voor een andere, duurzamere manier om goederen te transporteren. Het is dus de verschuiving naar een andere vorm van transport, bijvoorbeeld van goederenvervoer over de weg naar goederenvervoer per spoor. 
 

Waarom kiezen voor de modal shift?

De nood voor een andere vorm van goederentransport is groot. Tegen 2030 wordt er verwacht dat het vrachtvervoer in Europa nog met 30% zal stijgen. Dat komt overeen met 1 miljoen extra vrachtwagens op de Europese wegen. Deze verwachte groei kan niet door wegtransport alleen worden opgevangen. We kunnen de impact op onze maatschappij hiervan inperken door te kiezen voor andere transportmodi of voor een combinatie van weg- en spoorvervoer.

Waarom goederen vervoeren per spoor?

1 goederentrein haalt gemiddeld 50 vrachtwagens van de weg. Maar er zijn nog veel meer voordelen die zorgen dat het spoor een duurzaam alternatief is voor goederenvervoer. 

Het spoor:

  • Stoot minstens 9 keer minder CO2 uit;
  • Veroorzaakt 8 keer minder luchtvervuiling;
  • Verbruikt 6 keer minder energie dan de weg.

Daarnaast is het spoor ook de ideale vervoerswijze voor het vervoer van gevaarlijke producten (bijvoorbeeld chemicaliën) en grote ladingen (bijvoorbeeld auto’s).

Eerste stap: spoorvisie haven Antwerpen 

De eerste stap om de modal shift in België te realiseren, is de duurzame spoorvisie voor de haven van Antwerpen. Deze visie werd samen met onze partners Port of Antwerp en Railport ontwikkeld. Het doel is om het aandeel van de goederen dat per spoor wordt vervoerd in de haven te verdubbelen tegen 2030.
 
Deze visie, en vooral de realisatie ervan in de praktijk, zal zorgen dat het treinverkeer efficiënter en sneller zal verlopen. Hierdoor wordt het spoor een interessante keuze met vele voordelen voor jouw organisatie. 

Tijd voor de modal shift

Waarom bedrijven moeten nadenken over goederentransport per spoor

Nieuwe aanpak trieerheuvel

Samenstelling goederentreinen wordt eenvoudiger