Overslaan en naar de inhoud gaan
TTR-logo.

Timetable Redesign for Smart Capacity Management

Met het Timetable Redesign for Smart Capacity Management programma (TTR) zal een marktgericht, efficiënt, gedigitaliseerd en competitief capaciteitsbeheerproces worden geïntroduceerd om aan de behoeften van zowel de passagiers- als de goederenmarkt te voldoen.

Om deze uitdaging aan te gaan, heeft het TTR-projectteam - bestaande uit deskundigen op het gebied van de markt, dienstregelingen, werkzaamheden, IT en juridische zaken, gerekruteerd uit alle stakeholders (spoorwegondernemingen, infrastructuurbeheerders, ondersteunende bedrijven) – de mening van de sector gevraagd. De volgende behoeften werden op deze manier kenbaar gemaakt:

  • Flexibiliteit, met name in de vrachtsector.
  • Mogelijkheid om eerder commercieel gebruik te maken van paden, bv. vroegere ticketverkoop.
  • Vermindering van werkpieken en overbodig werk.
  • Grotere stabiliteit en kwaliteit van de dienstregelingen.

Op basis van deze input zijn de infrastructuurbeheerders en de spoorwegondernemingen vervolgens begonnen met het definiëren van de mogelijke benaderingen. Na verschillende jaren van planning in het kader van het TTR-project kreeg de dienstregeling uiteindelijk de vorm van een innovatief en marktgericht proces, gebaseerd op planning vooraf en op processen die zijn aangepast aan de behoeften van verschillende marktsegmenten.

De verschillende processtappen kunnen als volgt gevisualiseerd worden:

Visualisatie processtappen.

Gezamenlijk TTR-implementatieforum (BeNe)

Infrabel en Prorail werken samen aan de implementatie van TTR, voornamelijk met betrekking tot de lijnen tussen Amsterdam en Brussel (vanaf 2022), in samenwerking met de betrokken spoorwegondernemingen.

Aanvankelijk een TTR-pilootproject, maar nu een uitwisselingsplatform met als doel elementen van het TTR-proces te testen, aan te passen en geleidelijk te implementeren, op basis van een capaciteitsmodel (CM) en een geharmoniseerd internationaal capaciteitsaanbodplan (CSP). Via dit platform is internationale samenwerking verzekerd en kunnen partners op een open en informele manier discussiëren over de invulling van de verschillende TTR-proceselementen.

Aanvullende informatie is te vinden op het portaal (alleen voor deelnemers) of via de RNE-website.

De belangrijkste gevolgen voor kandidaten in deze fase kunnen als volgt worden beschreven:

  • Het opstellen van een CM en CSP met een gedetailleerde beschrijving van de beoogde beschikbaarheid van capaciteit voor passagiers- en vrachtverkeer.
  • De TCR-coördinatie en gekoppelde rijpadalteraties worden geoptimaliseerd.
  • De input van toekomstige capaciteitsbehoeften via ECMT.

Het CM en CSP kunnen worden geraadpleegd via de ECMT-tool. Het doel is dat de ECMT-tool zich ontwikkelt tot een tool die de beschikbare capaciteit op het Europese netwerk op een dynamische manier kan visualiseren, op elk moment tijdens het dienstregelingsproces.

Voor meer informatie kan je contact opnemen met Thomas Vanbeveren (zie contactgegevens hieronder - tevens National Implementation Manager voor Infrabel).

Thomas Vanbeveren
TTR National Implementation Manager Belgium
I-CBE.3
T + 32 2 432 28 08
M +32 492 91 49 76
E thomasgerd.vanbeveren@infrabel.be

TTR@Infrabel

In december 2020 stemde het Directiecomité van Infrabel in met de geleidelijke implementatie van het TTR-proces, in overeenstemming met het mijlpalenplan dat via RailNetEurope werd vastgelegd en dat voortdurend wordt verfijnd. Dit plan voorziet in een gedeeltelijke implementatie van het TTR-proces vanaf dienstregeling 2025. Infrabel heeft hiervoor een projectstructuur opgezet.

De geleidelijke invoering van het TTR-proces is afgestemd op de beschikbaarheid van nieuwe IT-oplossingen en het aangepaste wettelijke kader. Dit betekent dat de scope van de implementatie jaarlijks moet worden verfijnd om in lijn te blijven met het veranderende kader:

  • Wat het wettelijke kader betreft, heeft de Europese Commissie op 11 juli 2023 een voorstel gepubliceerd voor een Verordening inzake het gebruik van spoorweginfrastructuur, als onderdeel van de Green Deal voor goederenvervoer. Momenteel is het wetgevingsproces aan de gang om deze Verordening te formaliseren.
  • Op IT-vlak investeert Infrabel fors in de ontwikkeling van een geavanceerde IT-oplossing voor capaciteitsplanning op ons netwerk. Daarbij worden we geholpen door Europese subsidies via de Connecting Europe Facility en de financieringscall CEF II 2021. Eind 2024 kregen we het goede nieuws dat we na de verlenging van de initiële subsidieovereenkomst bijkomende financiering zullen ontvangen voor 2024 en 2025.
Logo medegefinancierd door de EU.

TTR wordt stap voor stap geïmplementeerd, waarbij getracht wordt om bij elke stap de scope te verbreden:

Visualisatie TTR Process Implementation.

De eerste stap werd genomen met de met de publicatie van de TTR@Infrabel Capacity Strategy voor de dienstregelingen 2025 tot 2028. Dit document beschrijft de principes voor capaciteitsplanning voor het betreffende dienstregelingsjaar op de belangrijkste assen. Vanaf dienstregeling 2027 publiceren we een ontwerpdocument op X-39 (medio september). De definitieve versies worden gepubliceerd op X-36 (wijziging dienstregeling).

De capaciteitsstrategie voor dienstregeling 2028 is hier te vinden.

De tweede stap betreft het opstellen van een capaciteitsmodel vanaf dienstregeling 2025. Hier kiezen we voor een beperkt geografisch toepassingsgebied (historische TTR-pilot BeNe-lijnen). Major en High TCR's worden gevisualiseerd en een optimale differentiatie tussen de volumes per verkeerstype (reizigers/vracht/andere) wordt getoond. Via ECMT testen we ook het verzamelen van de toekomstige capaciteitsbehoeften van de aanvragers (periode X-27 (midden oktober) tot X-24 (wijziging dienstregeling)) om te gebruiken bij het opstellen van het capaciteitsmodel en het aanbodplan. Meer informatie volgt via de capaciteitsgerelateerde communicatiekanalen. Het capaciteitsmodel kan worden geraadpleegd via ECMT.

De derde stap is de publicatie van het capaciteitsaanbodplan, waarin de in het capaciteitsmodel voorgestelde volumes in detail worden voorgesteld aan de hand van catalogusrijpaden, cadansen en aangegeven TCR's.

Wij blijven ons inzetten voor de ontwikkeling en ontplooiing van TTR. We zullen je op de hoogte houden van de verschillende fasen van de implementatie. Voor al je vragen kan je terecht bij onze nationale implementatiemanager.