Overslaan en naar de inhoud gaan

Projecten &
realisaties

Vernieuwing van de hogesnelheidslijn tussen Brussel en de Franse grens

De eerste hogesnelheidslijn in België

De HSL1 (afkorting voor Hogesnelheidslijn nr. 1) was de eerste hogesnelheidslijn die in België in gebruik werd genomen. Tienduizenden treinen maakte sinds 1997 gebruik van deze spoorlijn. Dagelijks rijden er namelijk ongeveer honderd HSL-treinen in beide richtingen.

Door het succes van deze treinverbinding en de hoge snelheid van de treinen wordt de spoorinfrastructuur er bijzonder zwaar op de proef gesteld. Het gevolg van dit intensieve gebruik is dat veel onderdelen bijna hun leeftijdsgrens hebben bereikt. Daarom moet er nu geïnvesteerd worden in de vernieuwing en modernisering van de lijn. Het uiteindelijke doel is om de performantie en veiligheid van deze verbinding, die onmisbaar is geworden voor België en zijn buurlanden, te garanderen.

De spoorstaven, dwarsliggers en de laag stenen waarop de sporen rusten (ballast) worden vernieuwd. Daarnaast zullen we de periodes waarin er gewerkt wordt optimaal benutten om te werken aan de vele kunstwerken, hun conformiteit met de bouwtechnische voorschriften na te gaan en ervoor te zorgen dat ze robuust blijven. Onze teams zullen ook werken aan een verdere verbetering van de beveiliging tegen indringers op het spoordomein, bijvoorbeeld door op verschillende locaties nieuwe omheiningen te plaatsen.

Planning

  • Fase 1 | 2024 - 2027 Vernieuwing van de dwarsliggers, spoorstaven en ballast over 64 km
  • Fase 2 | 2028 - 2030 Vernieuwing van 17 wissels en 21 km spoorstaven
  • Fase 3 | 2031 - 2035 Vernieuwing van 63 km spoorstaven en ballast en 21 km dwarsliggers en ballast

We doen er alles aan om ervoor te zorgen dat de timing die we hebben opgegeven in onze communicatie daadwerkelijk wordt nagekomen. Soms kan het echter gebeuren dat we onze planning moeten aanpassen (slechte weersomstandigheden, enz.). Deze data worden dus louter ter indicatie en onder alle voorbehoud meegedeeld. We danken je voor je begrip en geduld.

Enkele cijfers

  • 30.000 dwarsliggers worden vervangen
  • 35,2 kilometer spoorstaven wordt vernieuwd
  • 5.500 ton ballast wordt vervangen

Algemene impact op de omwonenden

Onze teams stellen alles in het werk om de gevolgen van de werken zoveel mogelijk te beperken. Het is evenwel duidelijk dat dergelijke activiteiten niet uitgevoerd kunnen worden zonder dat dit een impact heeft. De vernieuwingswerken zullen hoofdzakelijk de volgende impact hebben op de omwonenden van het spoor:

  • Mogelijke geluidshinder, stof en trillingen veroorzaakt door het gebruik van werfmachines.
  • Aanwezigheid en verkeer van voertuigen en personen in de buurt van het spoordomein
  • Adhoc-gebruik van een werktrein
  • Kunstmatige verlichting tijdens de nachtwerken

Impact op het treinverkeer

Tijdens bepaalde periodes zullen de werken ook een impact hebben op het treinverkeer. Als het verkeer op de hogesnelheidslijn wordt onderbroken, zullen de treinen een alternatieve route nemen. Ze rijden dan op het klassieke spoornet. Hierdoor zullen de reistijden in mindere of meerdere mate worden verlengd. Voor meer informatie over de impact op de reizigers en dienstregelingen, raadpleeg je best de websites of apps van de NMBS  of Eurostar.