Overslaan en naar de inhoud gaan

Milieu

Wat ondernemen we om onze ecologische voetafdruk te verkleinen? We passen onze processen dagelijks aan, we meten en we beheren de maatschappelijke risico’s, we sensibiliseren onze collega’s en we gaan in dialoog met onze stakeholders.

Energie

We zetten in op een efficiënt gebruik van energie. We meten en analyseren nauwgezet ons verbruik.
Daarnaast lopen er projecten om de productie van hernieuwbare energie te stimuleren. Enkele voorbeelden?

  • We plaatsten 16.000 zonnepanelen op de HSL4 (hogesnelheidslijn Antwerpen - Amsterdam) in Antwerpen.
  • We investeerden mee in het Greensky-windmolenpark dat dagelijks zo’n 170 treinen van elektriciteit voorziet.
  • Bij nieuwe investeringen overwegen we altijd de energiebesparende maatregelen.

Biodiversiteit

Dankzij ons milieubeleid kunnen we de fauna en flora langs de sporen maximaal beschermen. Enkele concrete voorbeelden:

  • In Mechelen helpt een kudde van 100 schapen en geiten ons om een aantal moeilijk bereikbare bermen te onderhouden en invasieve planten te bestrijden.
  • Ons Logistiek Centrum Infrastructuur (LCI) in Ronet (Namen) kreeg in 2018 een prijs voor biodiversiteit bij de Belgian Business Award for the Environment. Er is onder meer de aanleg van een steengroeve met oregano, een vijver, een bloemenweide en de samenwerking met een imker. Sommige terreinen op onze site in Ronet behaalden in 2015 zelfs het label “Réseau Nature” van Natagora.  

Minder geluidshinder

Wanneer een trein over een spoor rijdt, kan dit zorgen voor geluidshinder. We nemen enkele initiatieven om het geluid te verminderen. We plaatsen onder meer rubberen onderlegmatjes (railpads) tussen de sporen en de betonnen dwarsliggers en slijpen preventief de rails.

Afval- en materiaalbeheer

We sorteren ons afval en we hechten veel belang aan correct omgaan met ons werkmateriaal. Zo zijn onze LCI’s uitgerust met een containerpark dat specifiek is ingericht voor spoorwegmateriaal. Verder maken we onze collega’s hier zoveel mogelijk bewust van.